Cseh kormányalakításKoalíciós megállapodás született

2018. július 11., szerda, Világfigyelő
Koalíciós szerződést írt alá tegnap Prágában a közös kormányzásról a legutóbbi csehországi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A dokumentumot a két politikai tömörülés elnöke, Andrej Babis és Jan Hamácek írta alá.
  • Andrej Babis ünnepel. FOTÓ: FACEBOOK
    Andrej Babis ünnepel. FOTÓ: FACEBOOK
A kormányfővel együtt 15 tagú kormányban az ANO tíz, a CSSD öt minisztériumot fog irányítani. A szerződés szerint a kormánynak is le kell mondania, amennyiben a kisebbik partner, a CSSD mind az öt minisztere benyújtaná lemondását.
A koalíciós szerződés aláírása után az ANO, valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke, Babis és Vojtech Filip úgynevezett türelmi megállapodást írtak alá, amelynek alapján a kommunisták támogatni fogják a koalíciós kormány megalakulását, és a megállapodás érvényessége idején nem kezdeményeznek bizalmatlansági indítványt a koalíciós kabinet ellen.
Az ellenzék már közölte, hogy nem szavaz bizalmat Babis második kormányának. Kifogásolják, hogy a Babis-kormány az 1989-es rendszerváltás után elsőként lehetőséget ad a kommunistáknak, hogy részesei legyenek a kormányzatnak. További kiemelt kifogás, hogy Andrej Babis ellen büntetőeljárás folyik uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2018-07-11: Közélet - :

Megmentették a tehenet

Tehenet mentettek tegnap a megyeszékhelyi tűzoltók. Az Árkosi úton egy, a csatornahálózathoz tartozó gödörbe esett a nagy testű állat, melyet végül több mint egy órányi munka árán sikerült kényszerfogságából kiszabadítani.
2018-07-11: Világfigyelő - :

Olasz teherhajót sem engedtek kikötni (Illegális bevándorlás)

Egy migránsokat a tengeren mentő olasz felségjelzésű hajótól is megtagadta az olaszországi kikötést tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki korábban a külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO) és a földközi-tengeri katonai műveletek hadihajóinak is megtiltotta, hogy migránsokat vigyenek Olaszországba.