Illegális bevándorlásOlasz teherhajót sem engedtek kikötni

2018. július 11., szerda, Világfigyelő
Egy migránsokat a tengeren mentő olasz felségjelzésű hajótól is megtagadta az olaszországi kikötést tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki korábban a külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO) és a földközi-tengeri katonai műveletek hadihajóinak is megtiltotta, hogy migránsokat vigyenek Olaszországba.
  • A Vos Thalassa teherhajó. FOTÓ: MYSHIP.COM
    A Vos Thalassa teherhajó. FOTÓ: MYSHIP.COM
Salvini nemet mondott az olasz felségjelzésű, fedélzetén 60 migránssal közlekedő Vos Thalassa hajó kikötésére. A csoportot később az olasz parti őrség hajója vette a fedélzetére, de a belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem juthatnak partra Olaszországban.
Olasz hatósági források szerint a migránsokat azért helyezték át az olasz parti őrség hajójára, mert „magatartásukkal veszélyeztették” a Vos Thalassa legénységének biztonságát. Danilo Toninelli, a kikötők felett rendelkező olasz infrastrukturális miniszter közlése szerint a migránsok a Vos Thalassa elfoglalására készültek. A hajó líbiai vizeken vette a fedélzetére a migránsokat. Az olasz belügyminiszter szerint a Vos Thalassa helytelenül járt el, mivel a mentést a már a helyszínre tartó líbiai parti őrségre kellett volna hagynia.
Matteo Salvini közölte: „Az én fellépésemnek és a kormány határozott fellépésének köszönhetően az NGO-hajók végre távol vannak az embercsempészektől, most azon dolgozom, hogy a többi, magán- vagy katonai hajó se segítse az embercsempészeket anyagi hasznuk növelésében. Kevesebb indulással kevesebb a halott a tengeren. Fenyegethetnek, de nem állok le!”
Salvini első migrációs intézkedése a római belügyi tárca élén az NGO-mentőhajók kitiltása volt az olaszországi kikötőkből. Salvini vasárnap bejelentette, hogy a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az Eunavfor Med egyik hajója a tengeren megmentett 106 migránst a szicíliai Messina kikötőjében tett partra.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2018-07-11: Világfigyelő - :

Koalíciós megállapodás született (Cseh kormányalakítás)

Koalíciós szerződést írt alá tegnap Prágában a közös kormányzásról a legutóbbi csehországi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A dokumentumot a két politikai tömörülés elnöke, Andrej Babis és Jan Hamácek írta alá.
2018-07-11: Világfigyelő - :

Felfüggesztették Puigdemont mandátumát (Katalán válság)

A spanyol legfelsőbb bíróság felfüggesztette Carles Puigdemont volt katalán elnök képviselői mandátumát tegnap.