Katalán válságFelfüggesztették Puigdemont mandátumát

2018. július 11., szerda, Világfigyelő
A spanyol legfelsőbb bíróság felfüggesztette Carles Puigdemont volt katalán elnök képviselői mandátumát tegnap.
  • Carles Puigdemont. FOTÓ: FACEBOOK
    Carles Puigdemont. FOTÓ: FACEBOOK
Pablo Llarena bíró döntése össze­sen hat katalán politikust érint, mégpedig a Németországban kiadatási eljárásának végét váró Puigdemont mellett a Spanyolországban előzetes letartóztatásban lévő Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva és Jordi Sánchez függetlenségpárti képviselőket. Mindannyian tagjai voltak a tavaly október végén leváltott katalán kormánynak. Lázadás, valamint közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat ellenük a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A politikusok a tavaly decemberi katalán parlamenti választásokon nyertek újból mandátumot.
A január közepén megalakult törvényhozás eddigi döntéseiben az előzetes letartóztatásban lévő képviselők szavazatuk átruházásával vehettek részt bírósági engedély alapján. Képviselőként politikai jogaik gyakorlására hivatkozva többször is kérvényezték szabadlábra helyezésüket, ám azt minden alkalommal elutasította a bíróság.
A politikusok közhivatalának felfüggesztését a bírósági eljárásról szóló törvény teszi lehetővé, miután a vádemelés most vált jogerőssé. A bíróság határozatáról tájékoztatja a katalán parlament elnökségét is. Az érintett katalán függetlenségi pártoknak a választási listáról fel kell tölteniük az így megüresedett mandátumokat ahhoz, hogy többségben maradjanak a barcelonai törvényhozásban.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2018-07-11: Világfigyelő - :

Olasz teherhajót sem engedtek kikötni (Illegális bevándorlás)

Egy migránsokat a tengeren mentő olasz felségjelzésű hajótól is megtagadta az olaszországi kikötést tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki korábban a külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO) és a földközi-tengeri katonai műveletek hadihajóinak is megtiltotta, hogy migránsokat vigyenek Olaszországba.
2018-07-11: Világfigyelő - :

Elhunyt Lord Carrington

Életének 100. évében tegnap elhunyt Lord Carrington volt brit védelmi és külügyminiszter, a NATO egykori főtitkára.