Elhunyt Lord Carrington

2018. július 11., szerda, Világfigyelő
Életének 100. évében tegnap elhunyt Lord Carrington volt brit védelmi és külügyminiszter, a NATO egykori főtitkára.
  • Lord Carrington és  Margaret Thatcher. FOTÓ: BBC
    Lord Carrington és Margaret Thatcher. FOTÓ: BBC
Peter Carington – aki bárói nevét írta Carrington formában – 1970-től 1974-ig Edward Heath konzervatív párti kormányában a védelmi miniszteri, 1979 és 1982 között Margaret Thatcher kormányában a külügyminiszteri tisztséget töltötte be, 1984-től 1988-ig a NATO főtitkára volt. Személyében az utolsó olyan politikus távozott, aki tagja volt Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök második, 1951-ben megalakult kormányának.
Ő volt Nagy-Britannia külügyminisztere, amikor Argentína 1982-ben váratlanul lerohanta a brit fennhatóságú dél-atlanti Falkland-szigeteket. Lord Carrington magára vállalt minden felelősséget a falklandi válságért és lemondott. Sok évvel később, egy lapinterjúban kijelentette: az argentin invázió ugyanolyan hírszerzési fiaskó volt, mint amilyen a 2003-as iraki háborúhoz vezetett. A veterán politikus 2007-ben, a falklandi háború negyedszázados évfordulóján a The Daily Telegraph londoni konzervatív napilapnak nyilatkozva felfedte: annak idején olyan titkosszolgálati jelentéseket kapott, amelyek egyértelműen azt állították, hogy az Argentínát akkoriban uraló katonai rezsim nem készül támadásra a Falkland-szigetek ellen. Lord Carrington az interjúban kijelentette: ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem szabad kizárólag hírszerzésre építeni sarkalatos horderejű politikai döntéseket. Hozzátette: Tony Blair akkori munkáspárti brit miniszterelnök is elkövette ezt a hibát az iraki háború megindítása előtt rendelkezésére álló, később tévesnek minősült hírszerzési adatokkal.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 52
szavazógép
2018-07-11: Világfigyelő - :

Felfüggesztették Puigdemont mandátumát (Katalán válság)

A spanyol legfelsőbb bíróság felfüggesztette Carles Puigdemont volt katalán elnök képviselői mandátumát tegnap.
2018-07-11: Belföld - :

Jogtipró Beke István és Szőcs Zoltán elítélése

Közös közleményben fejezték ki Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek megrendülésüket és értetlenségüket Beke István és Szőcs Zoltán jogtipró elítélése miatt tegnap.