Jogtipró Beke István és Szőcs Zoltán elítélése

2018. július 11., szerda, Belföld
Közös közleményben fejezték ki Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek megrendülésüket és értetlenségüket Beke István és Szőcs Zoltán jogtipró elítélése miatt tegnap.
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Minta Ifjúsági Szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet, a Via Nova – Új út és a VMSZ Ifjúsági Fórum állásfoglalásukban azt írták: megdöbbentő, hogy a székely terroristaperként elhíresült koncepciós eljárás után másodfokon, koholt vádakkal több évre elzárják a családjuktól, barátaiktól, közösségüktől nemzettársainkat, főképp, mikor alapfokon már felmentették őket. Ezzel a bírósági döntéssel a múlt század legsötétebb, legkeményebb kommunista időszakának hangulatát idézik, ami egy modern jogállamban nem történhetne meg – fogalmaztak, hozzátéve: meggyőződésük, hogy az ítélet hátterében a magyar közösség megfélemlítése és a már amúgy is létező magyarellenesség felszítása állhat. Mint mindig, a román politikai elit a „magyar kártyával” próbálja elterelni a figyelmet az általa okozott kaotikus állapotokról – vélték, megjegyezve: azt gyanítják, hogy a román titkosszolgálat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva próbálja bebiztosítani az intézmény költségvetését.
Az ifjúsági szervezetek kérik a Kárpát-medence magyarságát, hogy kövesse figyelemmel a székely fiatalok sorsát, és ne nézze szótlanul a magyarellenes jogtiprást.
Bátorítják továbbá erdélyi nemzettársaikat, hogy éljenek a törvény által biztosított lehetőségeikkel, és aktívan vegyenek részt a Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadításáért szervezett megmozdulásokon, így a július 12-én az erdélyi magyar pártok által közösen szervezett tüntetésen is Kézdivásárhelyen. Felkérik ugyanakkor a Kárpát-medence összes magyar politikai és egyházi szereplőjét, hogy a kérdést tartsák napirenden, az EP-képviselőket pedig, hogy minden lehetséges csatornán tájékoztassák a nagyvilágot erről az európai és román jogot csúfoló ítéletről – zárták állásfoglalásukat.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 28
szavazógép
2018-07-11: Világfigyelő - :

Elhunyt Lord Carrington

Életének 100. évében tegnap elhunyt Lord Carrington volt brit védelmi és külügyminiszter, a NATO egykori főtitkára.
2018-07-11: Belföld - :

Csökkentek Iohannis újraválasztási esélyei

Pártszimpátiáik alapján eltérően ítélik meg a román lapok cikkírói azt, hogy egy hónapos halogatás után Klaus Iohannis államfő végül felmentette tisztségéből a korrupcióellenes főügyészt, abban azonban egyetértenek, hogy ezzel csökkentek újraválasztási esélyei a jövő évi elnökválasztáson.