Csökkentek Iohannis újraválasztási esélyei

2018. július 11., szerda, Belföld
Pártszimpátiáik alapján eltérően ítélik meg a román lapok cikkírói azt, hogy egy hónapos halogatás után Klaus Iohannis államfő végül felmentette tisztségéből a korrupcióellenes főügyészt, abban azonban egyetértenek, hogy ezzel csökkentek újraválasztási esélyei a jövő évi elnökválasztáson.
  • Fotó: DCNews
    Fotó: DCNews
Liviu Avram, a szociálliberális kormányt rendszeresen bíráló Adevărul főszerkesztő-helyettese egyenesen gyávának nevezte az elnököt, amiért nem személyesen jelentette be meghátrálását, hanem gyermeknevelési szabadságáról visszahívott szóvivőjét küldte a sajtó elé. A cikkíró szerint a jobboldali elnök egyszerűen megadta magát az igazságszolgáltatást maga alá gyűrő állami maffiának, miután egy hónapig mímelte az ellenállást arra hivatkozva, hogy alaposan át kell tanulmányoznia a főügyész leváltását előíró, számára érthetetlen alkotmánybírósági határozatot.
A Gândul ellenzéki portál vezércikkében Lelia Munteanu úgy értékeli: Iohannis éppen most távozott a politika színpadáról, az általa feláldozott főügyész, Laura Codruţa Kövesi pedig most érkezik.
Szerinte roppant kínos volt, ahogyan az újraválasztását inkább hátráltató, mint segítő volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt megpróbálta kimagyarázni, hogy Iohannis az ország érdekét és stabilitását helyezte saját érdekei elé, mert a portál szerint „az elnöki palotában szervezett előadás valójában a gyávaságról szólt”. Munteanu szerint az ellenzéki választók számára a korrupcióellenes harcot Kövesi testesíti meg, aki hétfői sajtóértekezletén a DNA-s kollégák gyűrűjében közvetlenül a polgárokat biztatta a harc folytatására. A cikkíró szerint egy ügyész sosem mondana olyasmit, hogy a korrupció legyőzhető: ez egy leendő államfőjelölt kampányszlogenje volt.
A titkosszolgálatok és a vádhatóságok közti szoros kapcsolatot rendszeresen bíráló Ion Cristoiu az Evenimentul zilei hasábjain nem volt annyira elragadtatva Kövesi sajtónyilatkozatától, amelyet egy magát pótolhatatlannak képzelő, de titkosszolgálati mentorai nélkül fabatkát sem érő báb török szappanoperába illő bú­csú­jeleneteként értékelt. Cristoiu viszont Románia történetének egy optimizmusra okot adó, pozitív fejleményének tartja, hogy Iohannis végül eleget tett az alkotmánybírósági határozatnak, amihez szerinte a Szociáldemokrata Pártnak az államfő felfüggesztését kilátásba helyező diverziója segített elfogadható ürügyet szolgáltatni.
A DNA-ról szóló ügyekben a szociálliberális kormány oldalán álló România liberă szerzője, Marius Ghilezan úgy vélekedett: Kövesit külföldről mozgatták. Szerinte ezt bizonyítja az Egyesült Államok nagykövetségének folyamatos támogatása és az, hogy a nagy multikat érintő korrupciós ügyekben mindig ejtették a vádat. A szerző szerint Kövesi távozásával véget ér a DNA legsötétebb, a hamisított és a titkosszolgálatok által tálcán tálalt bizonyítékok szovjet időket idéző korszaka, és a korrupcióellenes ügyészek számára csak most kezdődik a valódi, szakszerű munka.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-11: Belföld - :

Jogtipró Beke István és Szőcs Zoltán elítélése

Közös közleményben fejezték ki Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek megrendülésüket és értetlenségüket Beke István és Szőcs Zoltán jogtipró elítélése miatt tegnap.
2018-07-11: Belföld - :

Kövesi mérlege

2013 májusa és 2018 júliusa között, amíg Laura Codruţa Kövesi volt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője, 37 közméltóság, köztük kilenc miniszter és volt miniszter, 21 képviselő és hat szenátor, valamint egy európai parlamenti képviselő ellen született jogerős ítélet a DNA által felgöngyölített korrupciós ügyekben – olvasható a volt főügyész tevékenységi jelentésében.