Normakontrollt kérnek

2018. július 11., szerda, Belföld
A Nemzeti Liberális Párt megtámadja az alkotmánybíróságon a képviselők hétfő esti döntését, amely szerint elutasítják Klaus Iohannis államfő kérelmét, hogy tárgyalják újra a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvény módosítását.
  • Fotó: News.ro
    Fotó: News.ro
Az újratárgyalási kérést tegnap – döntéshozó kamaraként – a szenátus is elutasította, a felsőház jogi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Robert Cazanciuc azzal érvelt az államfő kérelmének elutasítása mellett, hogy abban olyan előírások újratárgyalását kéri az elnök, amelyek kapcsán az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság határozott döntést hozott, ugyanakkor olyan megoldásokat javasol, amelyeknek „semmi közük az alkotmányhoz”, és szembemennek a bírák és ügyészek függetlenségének és felelősségének megerősítését célzó törvény szellemével. Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor a vitán azt mondta, szerinte az elnök csak azért küldte vissza a törvényt a parlamentbe, hogy tovább késleltesse annak életbe­lépését. A kérelmébe foglalt ki­fogásokat előzőleg az alkotmánybíróság is megtárgyalta és alaptalannak ítélte – tette hozzá. A bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény szabályozza többek között, hogyan választják ki a fő­ügyészséget, a DNA-t és a DIICOT-ot vezető ügyészeket és azok helyetteseit a jelentkezők közül.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-11 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-11: Belföld - :

Kövesi mérlege

2013 májusa és 2018 júliusa között, amíg Laura Codruţa Kövesi volt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője, 37 közméltóság, köztük kilenc miniszter és volt miniszter, 21 képviselő és hat szenátor, valamint egy európai parlamenti képviselő ellen született jogerős ítélet a DNA által felgöngyölített korrupciós ügyekben – olvasható a volt főügyész tevékenységi jelentésében.
2018-07-11: Belföld - :

Ezt is megtámadta

Alkotmányossági kifogást emelt tegnap Klaus Iohannis államfő a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai, illetve az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvényt módosító jogszabály ellen. Iohan­nis levelet intézett a testület elnökéhez, Valer Dorneanuhoz, kérve: a Velencei Bizottság véleményezésének közzététele utáni időpontot jelöljenek ki indítványa megtárgyalására.