Fertőzött fagyasztott zöldség

2018. július 12., csütörtök, Család
Európa-szerte, így a romániai piacról is visszahívják a magyarországi Greenyard vállalat által csomagolt fagyasztott zöldségeket, miután több mintában is kimutatták a lisztéria baktérium jelenlétét.
Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság július 6-i közleménye szerint a Greenyard termékeket forgalmazó két cég is jelentette, hogy a gyártó döntése nyomán Romániában is kivonják forgalomból a vállalat termékeit. Ezt elővigyázatosságból rendelték el, bár az eddigi információk szerint Románia nem szerepel azoknak az országoknak a listáján, amelyekbe fertőzésgyanús termékeket szállítottak – mutat rá a közlemény.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az elmúlt napokban bejelentette, valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és egyéb fagyasztott zöldségek terjesztették a lisztéria baktériumot, amely 47 személy megbetegedését és kilenc ember halálát okozta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban, illetve Nagy-Britanniában. Ugyanezt a baktériumtörzset állítólag 2016-ban és 2017-ben is azonosították a Greenyard magyarországi üzemében, és a jelek szerint a kórokozó a tisztítás és fertőtlenítés ellenére is életben maradt – áll az Agerpres hírügynökség jelentésében.
Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese hétfő reggel az M1 csatornán – tudósít az MTI. Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Elmondta azt is, a fagyasztott zöldségeknél nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók, ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.
A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is előfordul, s ilyenkor 70–80 napig nem okoz tüneteket – tette hozzá.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-12: Család - :

A nagy csobbanás

Minden év július második vasárnapján Európa-szerte tömegek ugranak egyszerre a folyókba és tavakba, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeink fontosságára.
2018-07-12: Család - :

Tízmilliárd ember

Várhatóan csaknem tízmilliárd ember él majd a Földön 2055-ben az ENSZ számítása szerint. A világ népessége már meghaladta a 7,6 milliárdot, viszont mérséklődött a növekedés üteme.