Szigorítanák a parkolást

2018. július 12., csütörtök, Közélet
Több szigorítást is bevezetne Sepsiszentgyörgy önkormányzata a közterületen lévő parkolóhelyek használata tekintetében. A napokban közvitára bocsátott határozattervezet értelmében az 1,9 tonnánál nehezebb vagy több mint kilenc ülőhellyel rendelkező haszongépjárművek 18 és 6 óra között nem parkolhatnak a város köz- és magánterületein, illetve azok a járműtulajdonosok, akik garázzsal rendelkeznek, az épület ötszáz méteres körzetében, lakóövezetekben nem tarthatják autójukat közterületen. A tervezet ugyanakkor a parkolóhelyet bérlőknek megtiltja, hogy ötszáz méteres körzetben más helyet foglaljanak el.
  • Furgonokat, kisteherautókat nem hagyhatnak lakónegyedi parkolóban. Albert Levente felvétele
    Furgonokat, kisteherautókat nem hagyhatnak lakónegyedi parkolóban. Albert Levente felvétele
A határozattervezet szerint a haszongépjárművek esetében a szabályozás nem vonatkozik az áruellátási időszakokra, azzal a feltétellel, hogy ez az engedélyezett időintervallumban történjen. A garázstulajdonosokat ugyanakkor kötelezi, hogy a rendelkezések hatálybalépésétől számított harminc napon belül közöljék az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján a jármű rendszámát, amelyet az épületben tartanak, illetve bármilyen változást az autóval kapcsolatosan.
A rendelkezéseket figyelmen kívül hagyók kemény bírságokra számíthatnak. A haszongépjárművekre vonatkozó szabályok be nem tartásáért 1000 és 2500 lej közötti pénzbüntetés róható ki, a garázstulajdonosok esetében 500 és 1000 lej közötti a bírság, ha nem alkalmazkodnak a parkolási szabályokhoz, illetve 1000 és 2000 lej közötti, amennyiben elmulasztják a bejelentést.
A parkolóhelyeket bérlők 100 és 300 lej közötti büntetést kockáztatnak, ha nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat.
A szabályok betartását a helyi rendőrség egységei ellenőrzik, illetve a polgármester rendelet útján további hatóságokat bízhat meg.
A tervezet indoklásában a kezdeményezők azzal érvelnek, hogy a sepsiszentgyörgyi lakóövezetekben, a tömbházak közötti utcákban, valamint a parkolóhelyeken gyakorivá vált a haszongépjárművek jelenléte. Sok esetben ezeket a furgonokat, kisteherautókat a vezetőik a lakhelyük közelében tartják, vagy hosszabb ideje elhagyatottan állnak valamely utcában, sétányon, parkolóban, miközben általában olyan kereskedelmi társaságok tulajdonában vannak, amelyek rendelkeznek a gépparknak kialakított területtel, de megengedik a sofőröknek, hogy máshol is hátrahagyják a járművet. Mivel nagyobb gépjárművekről van szó, ezek akadályozzák a forgalmat a szűkebb utcákon, sétányokon, illetve több parkolóhelyet is elfoglalnak.
Az indoklást összeállítók megállapítják: sok garázstulajdonos, valamint parkolóhelyet bérlő máshol hagyja járművét, és ezáltal még kevesebb elfoglalható, kihasználható hely marad.
A hétfőn az önkormányzat honlapján is közzétett, valamint az ügyfélszolgálati irodában is tanulmányozható határozattervezetet július 19-ig lehet véleményezni. A javaslatokat, észrevételeket írásban az ügyfélszolgálati irodában lehet benyújtani vagy a tunde.balint@sepsi.ro címre eljuttatni.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 27
szavazógép
2018-07-12: Közélet - Fekete Réka:

A tanár legyen követendő példa! (Végzősök jövőképe)

A tanári példakép húzóerő, éppen ezért csak olyan pedagógusoknak lenne helye a tanügyben, akik elhivatottak, tartásuk, megjelenésük, következetességük, karizmatikusságuk okán erre alkalmasak – fogalmazott Kiss Imre megyei főtanfelügyelő tegnap a Brassai Lászlóval, a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadás Központ pszichológusával közösen tartott tájékoztatón, ahol bemutatták a nemrég zárult tanév második felében készített felmérés eredményét, amelynek célja a középiskolás és szakiskolás végzősök jövőképének feltérképezése volt.
2018-07-12: Közélet - Nagy D. István:

Abszurd elvárások, de teljesítik azokat (Sepsiszentgyörgyi játszóterek)

Az idei év folyamán remélhetőleg megnyugtatóan sikerül rendezni a város területén található játszóterekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi aggályokat, amelyek következményeként az elmúlt hetekben újabb – az előzőekhez képest nagyságrendekkel enyhébb – bírságot kapott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A legutóbbi ellenőrzés során három hiányosságot jelöltek meg a hatóság emberei: a bekerítés visszatérő kérdését, az eszközök feliratozását, illetve harmadikként a létesítmények működési engedélyeit.