Sepsiszentgyörgyi játszóterekAbszurd elvárások, de teljesítik azokat

2018. július 12., csütörtök, Közélet
Az idei év folyamán remélhetőleg megnyugtatóan sikerül rendezni a város területén található játszóterekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi aggályokat, amelyek következményeként az elmúlt hetekben újabb – az előzőekhez képest nagyságrendekkel enyhébb – bírságot kapott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A legutóbbi ellenőrzés során három hiányosságot jelöltek meg a hatóság emberei: a bekerítés visszatérő kérdését, az eszközök feliratozását, illetve harmadikként a létesítmények működési engedélyeit.
  • Feliratozni kell a játszótér elemeit. Albert Levente felvétele
    Feliratozni kell a játszótér elemeit. Albert Levente felvétele
A korábbi több ezer lejes bírságok helyett most csak ezer lejre szabott ki szabálysértési pénzbüntetést a megyei fogyasztóvédelmi hatóság, az önkormányzatnak viszont nem ezzel gyűlt meg igazán a baja, hanem a felhozott hiányosságokkal – mondta el érdeklődésünkre Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. A legkisebb gond – noha önmagában a rendelkezés feleslegesnek tekinthető – azzal lenne, hogy az eszközökre egyenként feliratot kell elhelyezni, amely jelzi, mivel állunk szemben: azaz a hintára fel kell írni, hogy ez egy hinta.
Ennél bonyolultabb kérdés az az előírás, amely szerint a játszóterekhez is működési engedély szükségeltetik.
A gond csupán az, hogy nem tudni, mely intézménynek, hatóságnak kellene ezeket a jóváhagyásokat kibocsátania. A fogyasztóvédelmi felügyelőség a kézdivásárhelyi önkormányzatot hozta fel példaként, ahol ezt a hiányosságot rendezték. A sepsiszentgyörgyi városháza érdeklődésére kiderült, hogy a kereskedelmi társaságok tevékenységének engedélyeztetésére vonatkozó törvény alapján állították ki a jóváhagyásokat. Tóth-Birtan Csaba szerint ezt a megoldást nem tudják elfogadni, hiszen egészen más szabályozásról van szó. A dolog érdekessége, hogy a fogyasztóvédelmet ez nem zavarja. Végül az a döntés született, hogy a képviselő-testület elé terjesztenek egy, a játszóterek használatára és karbantartására vonatkozó szabályzatot, és ennek a szabályzatnak a mellékletében felsorolják, mely létesítményeket tekintik az előírásoknak megfelelőeknek.
A harmadik hiányosság, amely alapján a bírságot kiszabták, már hagyományosnak tekinthető: a létesítmények bekerítése. Tóth-Birtan Csaba szerint kénytelenek voltak lemondani a tavaly felvázolt megoldásról, amely szerint az összes, a város területén lévő játszótér esetében építési engedélyt állítanak ki a kerítésre, majd ezek birtokában szerelik fel, mivel rengeteg időt venne fel, egyszerűen beláthatatlan, mikor lehetne az egész folyamat végére pontot tenni. E helyett a körülményes megoldás helyett azt választották, hogy a városi kertészet félméteres fém kerítéselemeket állít össze, ezekkel fogják körbevenni a játszótereket, az Állomás negyedben már fel is szerelték.
A továbbiakban azok a játszóterek élveznek elsőbbséget, amelyek közelében jelentős a járműforgalom, vagy más közvetlen veszélyforrás van.
Felvetésünkre, hogy a fogyasztóvédelem mennyiben fogadja majd el ezt a megoldást, Tóth-Birtan Csaba elmondta: amint a tapasztalat mutatja, lassan gyakorlatilag mindegy, hogy hány kérdést oldanak meg, mindig újabbal jelentkezik a hatóság (a rendezetteket pedig mintha nem is vennék észre), vagy pedig a jogszabályok más értelmezésével érkeznek. Nemrég újabb bírsággal jelentkeztek, ez alkalommal kétezer lej értékben, egy panasz nyomán, amelyben a megfogalmazója egyrészt a játszótér használati utasításának hiányára hivatkozik, másrészt a csúszdák magasságát kifogásolja. „Nagy eséllyel egy megrendelt panasszal állunk szemben, amelynek a leggyanúsabb része, hogy nagyjából összecseng a hivatalból elvégzett korábbi ellenőrzésen kifogásoltakkal” – tette hozzá az elöljáró.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 27
szavazógép
2018-07-12: Közélet - Nagy D. István:

Szigorítanák a parkolást

Több szigorítást is bevezetne Sepsiszentgyörgy önkormányzata a közterületen lévő parkolóhelyek használata tekintetében. A napokban közvitára bocsátott határozattervezet értelmében az 1,9 tonnánál nehezebb vagy több mint kilenc ülőhellyel rendelkező haszongépjárművek 18 és 6 óra között nem parkolhatnak a város köz- és magánterületein, illetve azok a járműtulajdonosok, akik garázzsal rendelkeznek, az épület ötszáz méteres körzetében, lakóövezetekben nem tarthatják autójukat közterületen. A tervezet ugyanakkor a parkolóhelyet bérlőknek megtiltja, hogy ötszáz méteres körzetben más helyet foglaljanak el.
2018-07-12: Sport - :

Magyar játékossal erősített a Sepsi OSK (Labdarúgás )

A román élvonalban érdekelt Sepsi OSK újabb labdarúgóval erősítette keretét, ezúttal a magyarországi Prosser Dániel Bálint csatlakozott az ausztriai Greinben edzőtáborozó csapathoz. A 24 éves középpályás a piros-fehérek tizenegyedik nyári igazolása.