Nem áll le a korrupcióellenes harc

2018. július 12., csütörtök, Belföld
Nem szabad leállnia és nem fog leállni a korrupcióellenes harc a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eddigi vezetőjének felmentése után – hangoztatta a NATO-csúcson Klaus Iohannis államfő tegnap a román médiának nyilatkozva. A Brüsszelből hazaüzenő államfő kifejtette: Romániának a demokrácia és a jogállamiság megerősítésének útján kell haladnia, számára pedig nem üres jelszó az alkotmány és a jogállam tisztelete, így fel sem merült, hogy államfőként ne tartsa tiszteletben az alkotmányt, a jogállamiságot vagy az alkotmánybírósági határozatokat.
Iohannis először beszélt a nagy sajtóvisszhangot kiváltó témáról, miután hétfőn szóvivőjét küldte a nyilvánosság elé, hogy bejelentse: egy hónapos halogatás után eleget tett annak az alkotmánybírósági határozatnak, amely Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész felmentésére kötelezte.
„Szeretném, ha ezt a döntést (a főügyész felmentését) az alkotmány feltétlen tiszteletének jeleként értelmeznék” – mondta Iohannis. Hozzátette: nem változott az a véleménye, hogy a korrupcióellenes ügyészség és Kövesi is kiváló munkát végzett. Az elnök felhívta a figyelmet: senki se örüljön elhamarkodottan annak, hogy most leáll a korrupcióellenes harc, mert ez nem fog bekövetkezni. „Továbbra is támogatni fogom – talán a korábbinál is erősebben – a korrupcióellenes harcot” – jelentette ki Iohannis az újságírók azon kérdésére, hogy mi alapján döntött Kövesi visszahívásáról.
Az államfő megismételte, hogy ő tiszteletben tartja a jogállamot és az alkotmányt, hangsúlyozva: ezeket nem csak szlogenként vagy előzékenységből mondja.
„Azt kívánom Románia számára, hogy megerősödjön a jogállamiság, a demokrácia. Romániának a megerősödött demokrácia útján kell haladnia, a mi értékeinkre, a NATO-ra és az EU-a támaszkodva. Ezért vagyunk mi itt. Mi nem vendégek vagyunk, hanem teljes jogú tagként vagyunk itt. (...) Országomnak a jogállamiság megerősödését kívánom, és egyértelmű, hogy az állam legelső embere az első, aki tiszteletben tartja a jogállamot és az alkotmánybíróság döntéseit. Éppen ezért hajtottam végre az alkotmánybíróság döntését. Egy percig sem jutott eszembe, hogy ne tartsam be az alkotmányt” – nyilatkozta az államfő.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 28
szavazógép
2018-07-12: Sport - :

Fejes góllal döntős Franciaország (Labdarúgás, világbajnokság)

A francia válogatott 1–0-ra legyőzte Belgium csapatát az oroszországi labdarúgó-világbajnokság keddi, szentpétervári elődöntőjében. Franciaország története során harmadszor játszhat finálét: ezt megelőzően 1998-ban hazai pályán győzött, 2006-ban pedig 11-esekkel veszített.
2018-07-12: Belföld - :

Romániának teljesítenie kell vállalását

Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.