Romániának teljesítenie kell vállalását

2018. július 12., csütörtök, Belföld
Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
  • Tüntetés a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen 2012. szeptember 1-jén
    Tüntetés a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen 2012. szeptember 1-jén
A politikust a Népújság marosvásárhelyi napilap idézte tegnapi számában. Az újság Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter több mint 9000 hektáros Maros megyei erdővagyonáról írt, amelyet a minap az állam ismét elperelt a Bánffy örökösöktől, miután 2007-ben már visszaszolgáltatták. Az RMDSZ elnöke szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy az 1950-es években a kommunista bíróságok által hozott politikai döntések alapján, mondvacsinált ürüggyel újraállamosítják az erdővagyont. Szerinte a román állam ezzel a döntéssel visszafordul az akkori időszak gyakorlatához.
Kelemen Hunor megállapította: Romániának az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz való csatlakozását követően egyre több olyan bírósági ítélet születik, amely ellentmond a kommunista rendszer által elkobzott ingatlanok teljes körű visszaszolgáltatásának, amit Románia önként vállalt. Emlékeztetett, hogy nemcsak erdőkről, földterületekről, hanem iskolákról és más ingatlanokról is szó van. Felidézte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének perét, amelynek során ismét államosították az ingatlant, valamint a gyulafehérvári Batthyáneumot, amelynek vissza­adását a római katolikus egyháznak a restitúciós bizottság megtagadta, az elutasító adminisztratív döntés elleni egyházi keresetet pedig a minap a gyulafehérvári ítélőtábla első fokon elutasította.
Úgy vélte, az ilyen és ennél sokkal bonyolultabb ügyekben született vitatható döntések és eljárások miatt van szükség arra, hogy az igaz­ságszolgáltatást új alapokra helyezzék. „Nem azért szállunk síkra, mert meg akarjuk állítani a korrupcióellenes harcot, ahogy ezt bírálóink állítják, hanem azért, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő többet” – mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette: ezt a rablást nem lenne szabad folytatnia az államnak, hiszen Románia maga döntött úgy, hogy vállalja a teljes visszaszolgáltatást, erre nem kényszerítette senki. Felidézte: vannak országok, ahol nem szolgáltattak vissza semmit, de tisztességes kárpótlást nyújtottak, és erre Magyarországot említette példaként. Hangsúlyozta: ha Románia a teljes körű visszaszolgáltatást választotta, akkor ezen az úton kell haladnia, ha pedig változtatni akar, akkor a parlamentben kell törvényt hoznia, különben igazságtalan a jelenlegi helyzet.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-12: Belföld - :

Nem áll le a korrupcióellenes harc

Nem szabad leállnia és nem fog leállni a korrupcióellenes harc a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eddigi vezetőjének felmentése után – hangoztatta a NATO-csúcson Klaus Iohannis államfő tegnap a román médiának nyilatkozva. A Brüsszelből hazaüzenő államfő kifejtette: Romániának a demokrácia és a jogállamiság megerősítésének útján kell haladnia, számára pedig nem üres jelszó az alkotmány és a jogállam tisztelete, így fel sem merült, hogy államfőként ne tartsa tiszteletben az alkotmányt, a jogállamiságot vagy az alkotmánybírósági határozatokat.
2018-07-12: Belföld - :

Hírsaláta

CSÁBÍTJÁK KÖVESIT. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) ajtói nyitva állnak Laura Codruţa Kövesi előtt, amennyiben a volt korrupcióellenes főügyész úgy dönt, hogy belép a politikába – nyilatkozta Dan Barna. Az alakulat elnöke szerint Kövesi a korrupció elleni küzdelem egyik szimbóluma, és az MRSZ is minden erőforrását a jogállamiság támogatására próbálja felhasználni. Barna közölte, a volt főügyész válaszában méltányolta az alakulat támogatását, és azt mondta, mivel az elmúlt öt évben nem volt szabadságon, az elkövetkezőkben „kicsit visszavonul”, majd tárgyalnak még a témáról. Az MRSZ vezetője kifejtette, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben Laura Codruţa Kövesi indulna a jövő évi elnökválasztáson, pártja támogassa őt. Hozzátette, az MRSZ-nek mindenféleképp lesz saját elnökjelöltje, és bár alakulata jól együtt tud működni Dacian Cioloş volt miniszterelnök Románia 100 platformjával is, egyelőre nem jutottak odáig, hogy választaniuk kellene Cioloş és Kövesi között. (Agerpres)