NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csúcsértekezleteNövekedik a tagállamok védelmi hozzájárulása

2018. július 12., csütörtök, Világfigyelő
Zajlik a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek tegnap délután Brüsszelben kezdődött csúcstalálkozója. A kétnapos értekezlet középpontjában a tagállamok védelmének és biztonságának fokozása, valamint az európai katonai mobilitás és a védelmi kiadások növelése áll, továbbá Macedóniát meghívták a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.
  • Andrzej Duda lengyel államfő, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Alekszisz Ciprasz görög, Antonio Costa portugál miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Klaus Iohannis román elnök, Theresa May brit és Katrin Jakobsdot
    Andrzej Duda lengyel államfő, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Alekszisz Ciprasz görög, Antonio Costa portugál miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Klaus Iohannis román elnök, Theresa May brit és Katrin Jakobsdot
Az ülés megnyitását megelőzően légi bemutatót tartottak egy-egy helikopter részvételével a szövetség minden tagállamából, amelyek átrepültek a NATO-székház felett. A Magyar Honvédség egy Mi–17 típusú szállítógéppel vett részt a bemutatón.
Jelentősen és folyamatosan növekedik a NATO-tagállamok védelmi hozzájárulása, a hidegháború óta most a legmagasabb az európai és globális védelemre fordított kiadások összege – jelentette ki a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg azt mondta, hogy a tisztességes tehermegosztás megerősíti a szövetséget, hitelességét, a tagállamok közötti szolidaritást és szükség esetén NATO gyors reagálási képességét. A tagállamok elkötelezték magukat amellett, hogy javítsák a védelemre fordított költségek és a felelősség megosztásának egyensúlyát.
Nyolc tagország – az Egyesült Államok mellett Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – várhatóan már idén teljesíti azt a 2024-ig szóló célkitűzést, amely szerint a tagállamok bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják.
A NATO-tagországok állam- és kormányfői tegnap megállapodtak a szövetség parancsnoki struktúrájának megerősítéséről, amely hozzájárul ahhoz, hogy a jelenleginél rövidebb idő alatt legyen megvalósítható a csapatok és katonai eszközök Észak-Amerika és Európa közötti utánpótlása és európai mozgathatósága. A parancsnoki struktúra megerősítése révén az évtized végén szükség esetén 30 gépesített zászlóalj, 30 repülőszázad és 30 csatahajó 30 napon belül vagy akár ennél rövidebb idő alatt bevethető lesz az eddigi 90 napos határidő helyett. A struktúra megerősítésének részeként az észak-amerikai és az európai szövetségesek közötti szorosabb kapcsolatért felelős parancsnokságot hoznak létre az amerikai Norfolkban, valamint az európai csapatmozgás összehangolásáért felelős központ jöhet létre Németországban. A NATO megerősíti jelenlétét a Fekete-tenger térségében is.
Az elfogadott nyilatkozatban a NATO-tagországok vezetői leszögezték, hogy továbbra is hisznek a szövetség és Oroszország közötti, a nemzetközi jog tiszteletben tartásán és a kötelezettségvállalások betartásán nyugvó partnerség stratégiai jelentőségében, ugyanakkor nem fognak kompromisszumot kötni azon elvekről, amelyeken Európa és Észak-Amerika biztonsága nyugszik. Kijelentették, hogy támogatják Ukrajna, Grúzia és a Moldovai Köztársaság területi integritását és szuverenitását a nemzetközileg elismert határokon belül. A nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza az érintett három országba telepített erőit. Ismételten elítélték a Krím félsziget illegális elcsatolását, valamint a krími tatárok és más helyi közösségek tagjainak hátrányos megkülönböztetését, továbbá felszólították Moszkvát a minszki megállapodások teljes körű végrehajtására.
Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO nyitott a politikai párbeszédre, nem keresi a konfrontációt és nem jelent fenyegetést Oroszország számára. Kiemelte: felismerve, hogy a világűr kutatása rendkívül dinamikus és gyorsan fejlődő terület, amely elengedhetetlen a szövetség elrettentő és védelmi pozíciója szempontjából, a vezetők megállapodtak egy átfogó NATO-űrpolitika kidolgozásában is.
A tagállamok megerősítették elkötelezettségüket az afganisztáni biztonság és stabilitás mellett, ez tanácsadást és az afgán nemzeti védelmi és biztonsági erők képzését jelenti. Emellett 2024-ig kiterjesztették az afgán erők pénzügyi támogatását is. A NATO a házilag előállított robbanószerkezetek hatástalanítására irányuló képzési programját is folytatja Irakban, és kiterjeszti Jordániá­ra és Tunéziára is. A katonai szövetség támogatása erősíti az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépés képességét, és hozzájárul az érintett országok biztonságának javításához. Több tagállam anyagi és katonai hozzájárulását jelentette be a NATO-missziók munkájához.
Stoltenberg bejelentette, hogy Macedónia meghívást kapott a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésére, köszönhetően a Görögországgal fennálló névvita várható lezárásának. A védelmi szövetség tagállamainak vezetői közös nyilatkozatukban üdvözölték a névvita rendezését és a macedón kormány reformintézkedéseit.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-12: Belföld - :

Ebben is segítenek

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kilenc demokrácia-központjában is aktiválhatják jövő héttől kezdődően a magyar elektronikus személyazonosító igazolványaikat (eSzig) az erdélyi magyar állampolgárok.
2018-07-12: Világfigyelő - :

Semjén Zsolt: A nemzetiségeink mi magunk vagyunk

A nemzetiségeink és a határon túli magyarok is mi vagyunk, együtt alkotva az egyetemes magyarságot – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Nemzeti Levéltár Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek című kiállításának megnyitóján tegnap este Budapesten.