Megváltozott az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata

2018. július 12., csütörtök, Világfigyelő
Az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint az amerikai–magyar kapcsolatok az elmúlt időkben „nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna”.
  • David B. Cornstein nagykövet. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
    David B. Cornstein nagykövet. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
David B. Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán tegnap Debrecenben a Református Nagytemplom előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kapcsolat már megváltozott. Szavai alátámasztására felidézte: alig egy órával azután, hogy letette nagyköveti esküjét, hármasban folytattak megbeszélést Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter részvételével, s egy nappal azt követően, hogy a Fehér Házban fogadta őt és feleségét az amerikai elnök, Donald Trump telefonon gratulált Orbán Viktor újraválasztásához.
Kérdésre válaszolva David B. Corn­stein kitért a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyére. Szerinte a CEU teljesítette mindazt, amit a magyar kormány kért az egyetemtől, megfelel minden elvárásnak, így a magyar kormány kijelentheti: ezt a problémát megoldotta, lehet nagylelkű, és dolgozhat azon, hogy ez az egyetem Magyarországon maradjon. „Úgy érzem, ha ez az ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése” – fűzte hozzá.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-12: Világfigyelő - :

Semjén Zsolt: A nemzetiségeink mi magunk vagyunk

A nemzetiségeink és a határon túli magyarok is mi vagyunk, együtt alkotva az egyetemes magyarságot – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Nemzeti Levéltár Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek című kiállításának megnyitóján tegnap este Budapesten.
2018-07-12: Belföld - :

Óvás kiváltságok és magyarveszély miatt (Nem lehet kihirdetni a közigazgatási kódexet)

Nem lehet egyelőre kihirdetni a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.