Nem lehet kihirdetni a közigazgatási kódexetÓvás kiváltságok és magyarveszély miatt

2018. július 12., csütörtök, Belföld
Nem lehet egyelőre kihirdetni a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.
A korrupcióellenes civil mozgalmakból alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ellenzéki párt nem a kisebbségi előírásokat, hanem a volt polgármestereknek és megyeitanács-elnököknek (illetve helyetteseiknek) különleges nyugdíjat előirányzó rendelkezést és a megyei prefektusi tisztség politizálását kifogásolta. Az USR szerint a szociálliberális kormánytöbbség „arcátlanul kiváltságokat osztogat” a politikusoknak az adófizetők pénzéből, hogy megvásárolja párthűségüket. A párt közleménye szerint a közigazgatási tisztségviselők politikai alapon történő kinevezésének visszahozása által a kódex megszegi azt az EU-csatlakozáskor vállalt uniós követelményt is, miszerint a közigazgatást egy professzionális tisztviselői karra bízzák.
Az alkotmányossági óváshoz szükséges aláírások egyharmada azonban egy másik ellenzéki párttól, a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párttól (PMP) származik, amely nyíltan magyarellenes szólamokkal támadta a kormánykoalíciót a közigazgatási kódex elfogadása miatt. A törvénykönyv hétfő esti elfogadását követően Marius Pascan PMP-képviselő, volt Maros megyei prefektus azt vetette román képviselőtársai szemére, hogy a kisebbségi nyelveket is hivatalossá tették a húsz százalékos kisebbségi lakosságarányt meghaladó településeken, holott az alkotmány szerint az ország egyedüli hivatalos nyelve a román. A magyarellenességéről elhíresült politikus szerint a közigazgatási kódex az RMDSZ régi tervét, az „úgynevezett Székelyföld” etnikai enklávévá alakítását eredményezi, hiszen a prefektusi hivatal és helyi tanácsok álláshirdetéseinél a magyar nyelv ismerete is követelmény lesz, amivel kizárják a románokat a helyi közigazgatásból.
A normakontroll több hónappal hátráltathatja a jogszabály hatályba lépését, akkor is, ha az alkotmánybíróság elutasítja az ellenzéki törvényhozók kifogásait.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-07-12 13:20
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2018-07-12: Világfigyelő - :

Megváltozott az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata

Az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint az amerikai–magyar kapcsolatok az elmúlt időkben „nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna”.
2018-07-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Székely Vágta
A mai program az Óriáspince-tetőn: 19.30-tól ügyességi huszárverseny a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében, 21 órától Éjjeli tüzes show az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület előadásában.