Máltai szeretetszolgálatSegíteni sokféleképpen lehet

2018. július 17., kedd, Közélet

A Máltai Szeretetszolgálatban tevékenykedő fiatalok és a plébániák mellett működő ifjúsági csoportok közötti kapcsolat kiépítése, egymás jó gyakorlatainak megismerése és átadása, a segítségnyújtás minél hatékonyabb megszervezése a célja annak az egyéves programnak, amelynek állomásaként a hétvégén Sepsiszentgyörgyön tartottak kétnapos sportrendezvényt a szeretetszolgálat szervezésében.

  • Vegyes csapatokban vetélkedtek. A szerző felvétele
    Vegyes csapatokban vetélkedtek. A szerző felvétele

Szombaton száznegyven fiatal szurkolt egymásnak a röplabda- és focibajnokságon, vasárnap csapatjátékokban vetélkedtek a házigazdák mellett az Arad, Bihar, Kolozs, Maros, Máramaros, Szatmár megyéből és Bukarestből érkező máltais és egyházi vegyes csapatok. Délután és este jutott idő az önkéntes tevékenységek megismerésére és bulira is, végül pedig a fiatalok megfogalmazták, hogy több hasonló találkozóra lenne szükség, amikor ők, a segítők kerülnek középpontba, róluk szól az esemény.
A szeretetszolgálatban és az egyháznál önkénteskedő fiatalokat közelítő programot áprilisban indította a szervezet országos főtitkársága, az első lépésben öt regionális ifjúsági vezetőt alkalmaztak, akik az érintetteknek bemutatták a projektet, majd a fiatalok kölcsönösen eljártak egymás tevékenységeire – tájékoztatott Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára. Lapunknak elmondta, azt szeretnék, hogy akik a szeretetszolgálatban tevékenykednek, egy kicsit szorosabb kapcsolatba kerüljenek az egyházzal, mert úgy gondolják, ebben a munkában szükség van Isten segítségére, az imára és a lelki vezetők tanácsaira, ugyanakkor az egyháznál működő ifjúsági csoportok tagjait gyakorlatilag is bevezetni abba, hogy mit jelent segíteni rászorulóknak, hajléktalanoknak, fogyatékkal élőknek.

A cél, hogy barátságokat kössenek, megmutassák, ki mivel foglalkozik, adják át egymásnak a jó ötleteket – mondta a főtitkár.

A jövő márciusig tartó programban négy sportbajnokságot szerveznek, a sepsiszentgyörgyi volt a második, ősszel zenei találkozót rendeznek a fiatal együttesek számára és képzéseket tartanak vezetőknek, akik újabb csoportokat hoznak létre és irányítják azokat. Ezenkívül olyan képzést is szerveznek, amelyen az önkéntesek egy csoportját arra készítik fel, hogy azoknak a gyermekeivel foglalkozzanak, akik esetleg tömegesen menekülnek Romániába, vagy bármilyen katasztrófa esetén más országból kell ide hozni családokat – ismertette Tischler Ferenc.
A programban egy év alatt mintegy ötszáz fiatalt szólítanak meg, köztük tizenéveseket is, a szeretetszolgálat ezáltal is arra törekszik, hogy biztosítsa a szervezet számára az utánpótlást.  

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2018-07-17: Máról holnapra - Nagy D. István:

Kioktatósdi

Amint az várható volt, szélsebesen meglelték a meglátásuk szerint megfelelő hangot a kormánykoalíció igazságügyben érintett, érdekelt korifeusai a Velencei Bizottság, illetve a bukaresti diplomáciai képviseletek által az igazságügyi törvénymódosítások kapcsán megfogalmazott aggodalmakra, ajánlásokra és nem utolsósorban konkrét kiigazításokra. Az sem meglepő, hogy még véletlenül sem egy netán konszenzusra törekvő reakciósorozatról van szó, gátlástalanságukat újfent bizonyítandó,  ismét az arroganciát sikerült kipréselniük magukból mind a bizottsággal szemben, mind a német nagykövetség észrevételei kapcsán.
2018-07-17: Közélet - Iochom István:

A Magyar Állami Operaház Kézdivásárhelyen (Őszi sokadalom)

Kézdivásárhely önkormányzata idén augusztus 31.–szep­tember 2. között tartja az Őszi sokadalom városünnepet. A gazdag és változatos kínálatban kézműves-ki­állítás és termékvásár, kulturális, gyerek-, sport- és gasztronómiai programok kapnak helyet, de lesz utcazene és gyermekváros is, és idén a rendezvény fénypontjaként a Magyar Állami Operaház kamionja is begördül Kézdivásárhely főterére a Gördülő Opera székelyföldi turné keretében – adta hírül a városháza kommunikációs irodája.