BarótKevés pénzből kell gazdálkodni

2018. július 26., csütörtök, Közélet

Gyorsan és nagy egyetértésben – egyetlen tartózkodás vagy ellenszavazat sem volt – fogadta el Barót tanácsa kedd délután a négy napirenden levő határozattervezetet. A költségvetés-módosítás során elhangzott: a városháza meglehetősen szűkös anyagi helyzetben van, ezért az el nem költött, illetve még fel nem használt források egy részét úgy csoportosították át, hogy az igazán fontos kiadásokat fedezni tudják.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A helyi közszállítási vállalat, a Transloc Rt. tavalyi zárszámadásának megbeszélésekor Lázár-Kiss Barna András polgármester kérte, fogadják azt el. Kérdésre válaszolva, hogy miként használják fel a közel százezer lejes nyereséget, a városvezető azt ígérte, Benedek Csaba igazgató a következő tanácsülésen részletesen beszámol a vállalat tevékenységéről, s minden bizonnyal meg is válaszolja a felvetést. Az ülést vezető független tanácstag, Nagy István úgy fogalmazott, ha már a cég ilyen szép profitot termel, akkor a városnak kevesebb támogatást kellene nyújtania, mert – bármit is mondjon a polgármester és az RMDSZ-es tanácstagok –, a tanulók és a nyugdíjasok bérletköltségeihez való hozzájárulásuk valójában nem más, mint közpénzek bújtatott átjátszása a vállalat számára.

A lakosság-nyilvántartónál dolgozó három személy szakmailag előre lépett, ami fizetésemelést is jelentett számukra. A polgármester szóvá is tette: ilyen jelentős, fejenként hatszáz lejes fizetésnövekedésre még nem volt példa, ez már a városháza fenntartási költségein is látszani fog.

Egy Lázár-Kiss Barna András által meg nem nevezett miskolci vállalkozó háromszáz alig használt, lelátóra felszerelhető széket adományozott a városnak. A tanács elfogadta a mintegy 7500 lejes ajándékot, amelyet Incze István tanácstag javaslatára – sepsiszentgyörgyi példára – a pályára kifeszített molinóval fognak megköszönni. A napirendet követően a tanácstagok a közélet különböző területét érintő kérdéseket vetettek fel. Többek közt szóba került a bibarcfalvi vezetékes víz helyzete is.

A polgármester elmondta, levelet írt a borvíztöltödét felszámoló cégnek, amelyben kérte, történelmi adósságaik fejében adják át a vízházat a városnak, de onnan csak azt a választ kapták, hogy az eladó, 120 ezer eurót és az áfát kérik érte. Lázár-Kiss Barna András azt ígérte, megpróbálnak az Állami Privatizációs Hatósághoz fordulni, hátha nagyobb megértésre találnak. Végezetül reményét fejezte ki, hogy a töltöde és a bibarcfalviak meg tudnak egyezni, és augusztus közepét követően is működni fog a vízszolgáltatás Bibarc­falván.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2018-07-26: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
Dzsesszkoncert. Sepsiszent­györgyön a Székely Nemzeti Múzeum kertjében (esős idő esetén az Andrei Mureşanu Színház termében) ma 20 órától koncertezik a budapesti Equinox dzsesszformáció. Közreműködnek: Kovács Linda és Eszes Viktória (ének), Márkus Tibor (zongora), Zana Zoltán (tenor szaxofon), Juhász Gábor (gitár), Csuhaj Barna Tibor (nagybőgő) és Jeszenszky György (dobok). A zenekarban nagyon sokoldalú zenészek találtak egymásra. A koncerteken hallhatóak lesznek a 2017-ben megjelent Trap című lemez dalai, korábbi idők sikeres szerzeményei és a legújabb kompozíciók.
2018-07-26: Közélet - Bokor Gábor:

Épül a Csipkés-feredő

Ma kezdik meg a munkát Zabolán a fürdőépítő kaláka résztvevői. A tíznaposra tervezett XXIII. Székelyföldi fürdő- és közösségépítő kaláka munkájának eredményeként a zabolai Csipkésben megszületik a Csipkés-feredő. Fürdőházzal ellátott medencével, lelátóval, fogadótérrel, játszótérrel, meditációs ponttal, információs táblákkal, felújított kerítéssel, kapuval fogja várni az érdeklődőket. A létesítményt augusztus 4-én avatják – tudtuk meg a kalákát szervező Ars Topia Alapítvány honlapjáról.