TusványosA magyar nemzet levéltára

2018. július 28., szombat, História

Bemutatkozik a 2018. évi Tusványoson a nemzet levéltára címmel szerveztek beszélgetést a Bethlen Gábor sátorban. A dr. Germuska Pál, az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának vezetője által moderált beszélgetésből kiderült, a Magyar Nemzeti Levéltár nem szorítkozik Magyarország határain belülre, a teljes magyar nemzetet szolgálja. Legújabb kihívásuk az egykori Szovjetunióba hurcolt mintegy 600 ezer magyar hadifogoly kartotékának hazahozatala.

  • Germuska Pál, Szabó Csaba és Mikó Zsuzsanna
    Germuska Pál, Szabó Csaba és Mikó Zsuzsanna

Az intézményt dr. Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes mutatta be. 1723-ban döntöttek a rendek arról, hogy létre kell hozni az ország levéltárát, ez 1756-ban valósult meg. Ez Magyarország legrégebbi gyűjteménye. Dr. Szabó Csaba főigazgató hozzátette, Európában az elsők közötti a magyar levéltár, a francia 1789 után alakult, az angol nemzeti levéltárat 1834-ben hozták létre. A magyarnál néhány évvel korábbi a bécsi levéltár.

2012-ben létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár a Magyar Országos Levéltár és a megyei levéltárak összevonásával. 78 telephelyen 700 munkatárssal dolgoznak.

A legkorábbi eredeti irat a veszprémvölgyi apácák latin és görög nyelvű kiváltságlevele 1109-ből. A középkori oklevelek gyűjteménye több mint 100 ezer dokumentumot tartalmaz, azt teljes egészében digitalizálták. Érdekességként elhangzott az Aranybullaként ismert II. András 1222-es oklevele, amely a nemesség jogait biztosítja. A magyar nemzet szempontjából legalapvetőbb dokumentum összesen hét példányban készült, de egyetlen egyet sem ismerünk. Kutatás folyik, hátha egy a vatikáni titkos levéltárban vagy Törökországban fellelhető. A dokumentumot egy, a 14. századból származó átirata, pecsétjét egy 1231-es oklevél bullája alapján rekonstruálták.

A főigazgató kiemelte, nagyon fontos kihívásnak érzi, hogy 2012-ben egyesültek a magyarországi levéltárak, az intézmény felvette a nemzeti nevet és küldetést, az összes magyar számára fontos, őrzi a magyarság nyomát, hagyatékát, kultúráját. Programok segítségével iratokat vásárolnak fel külföldről.

Mikó Zsuzsanna közölte, az intézmény törvényi kötelezettsége, hogy a magyar vonatkozású anyagot a világból összegyűjtse. Ezt elsősorban másolatban sikerült megvalósítani. 2012-ben a Román Nemzeti Levéltárral kötöttek szerződést. A román fél kizárólag az 1918 előtti iratok feltárásához járult hozzá. A két intézmény közötti különbség, hogy míg a magyar levéltár a művelődési minisztérium hatáskörébe tartozik, a román a belügyhöz, és biztonsági kérdésként kezelik.

Szabó Csaba elmondta, a második világháborúban 600 ezer magyar hadifogoly került a volt Szovjetunióba, ahol kartotékolták az adataikat. A szám tartalmazza azokat, akik fogságba estek csatákban, például a Don-kanyarnál, akiket ítélettel munkatáborba vittek (Gulag) és akiket ítélet nélkül összefogdostak, málenkij robotra vittek lágerekbe (Gupvi). Korábban nem történt semmi kezdeményezés annak érdekében, hogy a 600 ezer magyar iratai hazakerüljenek. Erkölcsi kötelességük ezt hazahozni, mondta a főigazgató, aki elárulta, sikerült megállapodniuk az orosz féllel, amely személyenként, kartononként 4 eurót kért, végül ezt lealkudták 39 centre. Ám a munka óriási, 6 millió kartotékból kiválogatni a magyarokat úgy, hogy a papírokat hangzás alapján, cirill betűvel töltötték ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2018-07-28: Sport - :

Hatan a Szövetség Kupáért (Asztalitenisz)

Ma és vasárnap Câmpulung ad otthont a 2006-ben, 2007-ben, 2008-ban, illetve 2009-ben született pingpongozók számára kiírt Szövetség Kupának, amelyen a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK öt sportolóval, míg a megyeszékhelyi Sepsi ISK Urus Kristóffal képviselteti magát.
2018-07-28: História - Szekeres Attila:

A magyarok utóbbi negyedszázada Romániában (Tusványos)

A Bárdi Nándor és Éger György által szerkesztett Magyarok Romániában, 1990–2015. Tanulmányok az erdélyi magyarságról című, a budapesti L’Harmattan Könyvkiadónál idén megjelent kötetet mutatta be Bodó Barna Tusványoson a Janus Pannonius irodalmi sátorban szerdán.