Miért gombásodik meg a lakás?

2018. augusztus 2., csütörtök, Család

Azok a lakások, amelyek építésekor több vagy kevesebb épületfaanyagot használtak, elvileg ki vannak téve a meggombásodásnak. A faanyag korhadását minden esetben farontó gombák okozzák, amelyek valamilyen úton bekerültek az épületbe. Vagy már építéskor, vagy azután. Azt tapasztaljuk, hogy viszonylag kevés lakást támadnak meg a faanyagból táplálkozó gombák. Ezért tekintsük át, hogy melyek azok a biológiai és környezeti tényezők, amelyek ezeknek a gombáknak a megtelepedését az épületben, a lakásban elősegítik.

Megállapították, hogy az esetek többségében a nedvességnek volt meghatározó  szerepe. A vizsgált előfordulások több mint felében a könnyező házigomba (Merulius lacrymans) okozta a fertőzés elterjedését. Ha már az építkezés alatt került be az egyelőre „láthatatlan” gomba, akkor ennek három útja lehetséges: 1. a fa nedvesen kerül az épületbe, 2. eredetileg száraz fa volt, de az esős időben történő építkezés során átnedvesedett, 3. a padlózat alá nedves feltöltőanyag került.

 

  Helytelenül tárolt épületfa

 

A padlózat sietős lefedése csak növelte a gombásodás veszélyét: a padlózatot idő előtt bekenték vagy lefedték linóleummal, mesterséges parkettel, ami megakadályozta a vakpadló kiszáradását. A gombásodás oka lehet, ha a talaj nedvessége felszívódik a falakba, a padlózatba, vagy a tetőszerkezet, az ereszcsatorna, esetleg a vízvezeték hibás. Persze, ahol a levegő páratartalma magas, ott több időt kell a kiszáradásra hagyni. Ahol alacsony (pl. Egyiptomban), ott akár azonnal be lehet költözni a lakásba. Mivel víz nélkül (vakolat)  nem lehet házat építeni, beköltözés előtt  időt kell hagyni az épület kiszáradásához. Ha ősszel vagy télen történt az építkezés, legalább fél év kell ehhez.

A könnyező házigomba, ha valahogy bejutott az épületbe, a légszáraz fát is megtámadja, mivel anyagcseréje során maga is vizet termel (ezért „könnyező”) és így környezetében megteremteni a továbbéléséhez szükséges nedvességet.

A hőmérsékleti optimum a gomba környezetében hozzájárul a gomba gyors növekedéséhez. Ez a könnyező házigomba esetében 16 és 22  Celsius-fok közé esik, míg 27 foknál már nem nő tovább, 38 foknál pedig három nap alatt elpusztul. Persze, ezek a magas hőmérsékletek általában nem fordulnak elő a lakásban. (Más farontó gombák esetében a hőmérsékleti határértékek különbözők.) Egyes szakemberek gyakorlati meggondolásból forrasztólámpa használatát ajánlják a gomba kiirtására. Ezt mi csak a falakon esetleg megtelepedett gombafonalak elpusztítására tartjuk alkalmasnak.

Mivel a könnyező házigomba „sikeres” megtelepedését a savas környezet teszi lehetővé, ennek megteremtése más gombák elő tevékenységét feltételezi. De ez már többnyire a másodlagos fertőzés következménye, amiről legközelebb lesz szó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2018-08-02: Család - :

A család szerepéről

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Kézdivásárhelyi és Környékbeli Vállalkozók Egyesülete közös szervezésében, a Családok éve és a Semmelweis-emlékév alkalmából Mert mindenünk a család! címmel konferenciára került sor július 27-én a kézdivásárhelyi Vállalkozói Inkubátorházban.
2018-08-02: Vélemény - :

Szenvedélyünk a Keskeny út (Református hírnök)

Nekünk, „keskeny utasoknak” is szenvedélyünk Tusványos, hiszen a Keskeny út fesztiválmisszió tizennégy éve jelen van Erdély egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiválján. Tusványoson nincsenek tabuk, ezért ehhez a szolgálathoz erős elhívatottság, sok empátia és rengeteg szeretet kell.