Szépmezői ipari parkKisebb terület, érkező befektetők

2018. augusztus 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Hosszabb stagnálás után beindulni látszik az élet a Szépmezői Ipari Parkban, több vállalkozás konkrét elképzelésekkel kereste meg a létesítmény működtetőit. A park vezetősége szerint az egyik akadályt a kevésbé hatékony népszerűsítés jelentette, de amióta ez irányba is léptek, látványos a javulás. A legutóbbi szabályzatmódosítás ugyanakkor alapvető változást is hozott, a park területe nagyjából a felére csökken, a felszabaduló több mint tizenöt hektárra a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat, a Sepsi Út Rt., valamint a közüzemek költözik.
  • A szépmezői ipari park adminisztratív épülete – irodahelyiség bérelhető. Ferencz Csaba felvétele
    A szépmezői ipari park adminisztratív épülete – irodahelyiség bérelhető. Ferencz Csaba felvétele
 Az önkormányzat a múlt hónapban módosította az ipari park működési szabályzatát, ennek értelmében az egykori állatfarm romos állapotban lévő istállóit az alattuk lévő területet haszonbérbe vevő vállalkozásoknak lehetőségük van megvásárolni. Korábban az elképzelés az volt, hogy azt követően, hogy ezekre a területekre is sikerül kiváltani az ipari park besorolást, az egykori istállóépületeket lebontják, és a telkeket a szabályzat értelmében felajánlják a befektetőknek. Buksa Árpád, a szépmezői létesítmény megbízott vezetője szerint időközben három potenciális befektető is megkereste őket, közölve, hogy hajlandóak átvenni az istállóépületeket, amelyeket ipari csarnokká alakítanak át. Mindhárom cég Sepsiszentgyörgyről vagy környékéről származik, kettő szolgáltatásokban (szőnyegtisztítás, reklámügynökség) érdekelt, a harmadik pedig egy asztalosműhelyt alakítana ki, ahol elsősorban függönytartók gyártását tervezik.
Buksa Árpád továbbá elmondta, az említett istállóépületeken kívül további nyolc van olyan állapotban, hogy a felújításuk szóba jöhet, érdeklődők lennének, de még  korai beszélni róla, hiszen az illető területek nem rendelkeznek ipari park besorolással, így a tulajdonképpeni szerződéskötésre az első három jelentkezővel sincs jelenleg lehetőség. A megbízott menedzser ugyanakkor úgy vélte, a besorolás megszerzése már nem vesz fel sok időt, az érintett minisztériumok részéről is nyitottságot tapasztaltak, emellett az év folyamán már sikerült a teljes létesítményre az összes szükséges engedélyt beszerezni, a karbantartási szerződéseket megkötni. A minősítés megszerzésére már csak azért is nagy szükség van, mivel az istállóépületek felértékelését sem tudják elvégezni, amíg az ipari park besorolást nem kapták meg a területek, így a konkrét árról sem tudnak egyeztetni a befektetőkkel – tette hozzá a menedzser.
Az érdeklődők köre ugyanakkor itt nem zárul le, a napokban kellene benyújtania igénylését egy vállalkozónak, aki gépkocsiszerelő műhelyt alakítana ki a szabadon álló területek egyikén.
Az elképzelés szerint egy 1200 négyzetméteres létesítmény felépítésével számolhatnak (csarnok és lerakat).
A vállalkozó egyelőre tíz évre bérelné ki a mintegy kétezer négyzetméteres területet, de a menedzser szerint ez még változhat, mivel az illető már jelezte, hosszabb távra is tervez, majdani bővítésekben is gondolkodik. Ez a beruházás az első számítások szerint legtöbb 15 új munkahelyet teremtene.
Ami a létesítmény adminisztratív épületében kiadó irodahelyiségeket illeti, az első bérlő már beköltözött, egy baróti út- és hídkarbantartással foglalkozó vállalat helyezte át székhelyét Szépmezőre. A szabályzatmódosítás egyébként az irodahelyiségekre is kiterjedt, az eredeti egy évről öt évre növelték a bérleti időszakot. Buksa Árpád szerint erre az érdeklődők kérése nyomán került sor, többen ugyanis túl rövidnek vélték az egyéves időszakot. További két érdeklődővel most tárgyalnak az irodahelyiség bérléséről, illetve az eljövendő hetekben egy török céggel egyeztetnek, amely call center szolgáltatást indítana a főépületben, és ehhez két helyiséget is kibérelne. A másik vállalat étkezési utalványok értékesítésével foglalkozik.
Az ipari parkban egyébként már biztos, hogy a Tamási Áron Színház műhelyei is helyet kapnak – ezeket az Urban Locato menedzseli, amely rendelkezik is egy csarnokkal. A szerződést már aláírták, de a költözésre még nem került sor.
A műhelyeken kívül egy kézműves sört gyártó vállalkozás is nekilátott felújítani az általa kibérelt épületet, de a termelés még nem kezdődött el.
Mint ismert, a szépmezői ipari parkot a sepsiszentgyörgyi önkormányzat uniós forrásokból alakította ki, a beruházás – amelyet végül a bürokratikus akadályok miatt csak 2016-ban tudtak befejezni – teljes értéke 24,6 millió lej. Eredetileg a létesítmény közel harminchárom hektáron terült volna el, de első körben csak 10,7 hektárra sikerült megszerezni az ipari park minősítést, a fennmaradó 23 hektár besorolását idén kellett volna rendezni, de időközben a közérdekű vállalatok költöztetése miatt ezt az elképzelést módosítani kellett.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-08: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Szent Kilián nem késhet (Aratás idején Kilyénben)

Bálint Sándor ünnepi kalendáriumából tudjuk, hogy az aratás kezdőnapja Szent Kilián nevéhez kapcsolódik. Hogy mifelénk is így lehetett-e valamikor, az kétséges. Bár kitűnő minőségű volt régen is a háromszéki búza, a trieszti világkiállításon aranyérmet nyert, de az időjárás miatt meg-meg szokott késni az aratás. Így volt ez idén is: Kilián megkésett, szólhatna ma is a felélesztésre alkalmas régi szólásmondás, ugyanis valósággal lesni kellett, hogy hol tud rámenni a kombájn a még le nem aratott búzaföldekre. Szárazabbra fordult az idő: Kilyénben éppen most aratják a búzát.
2018-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Sepsiszentgyörgyön találkoznak a közgazdászok (Vándorgyűlés)

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét, a közgazdász vándorgyűlést. A sorrendben huszonhetedik eseményen mintegy 35 előadót és 300 résztvevőt várnak.