VándorgyűlésSepsiszentgyörgyön találkoznak a közgazdászok

2018. augusztus 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét, a közgazdász vándorgyűlést. A sorrendben huszonhetedik eseményen mintegy 35 előadót és 300 résztvevőt várnak.
A konferencián az eddig megszokott rendben plenáris-, illetve szekció-előadások hangzanak majd el. Az első szakmai összejövetelt 1992-ben szervezték, a konferenciák történetében kiemelkedő volt a 2007-ben Debrecenben a Magyar Közgazdasági Társasággal közösen megszervezett XVI. vándorgyűlés, amely keretet teremtett a magyarországi és romániai jegybankelnökök találkozójának, valamint a 2016-os XXV. vándorgyűlés, amelyre – szakítva az addigi hagyományokkal – Erdély területén kívül, Bukarestben került sor. Az elmúlt évek konferenciáin több mint félezer szakember vett részt előadóként szerte a világból.
Az idei vándorgyűlés mottója a „Versenyképesség 2020 – kié legyen a XXI. század? ”, ennek megfelelően fő témája az üzleti környezet változása a technológia fejlődésével. A plenáris előadásokon kívül hat tematikus szekcióban arról tanácskoznak a szakemberek, hogy az olyan területek, mint a pénzügy, az IT, a mezőgazdaság, a turizmus, a marketing és a fintech (digitális pénzügytechnikai eszközök) milyen módon tudnak hozzájárulni a versenyképesség javításához. Neves szakértők segítségével tekintik át az ország, a társadalom fejlődésének lehetőségeit és kihívásait a globális piac követelményeihez való felzárkózásban.
A vándorgyűlés az erdélyi magyar közgazdászok legnagyobb magyar nyelvű szakmai rendezvénye, amelyen évente nagyszámú szakember vesz részt a gazdaság minden területéről és más ágazatokból is. A meghívott előadók hagyományosan hazai román és magyar, valamint külföldi gazdasági szakemberek, oktatási, kutatási, vállalati, kormányzati, jegybanki és más szakterületekről. A rendezvényre az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők – magyarországi, vajdasági és felvidéki magyar közgazdászok –, így remek lehetőség adódik a kapcsolatteremtésre, a tudományos és üzleti tapasztalatcserére – ígérik a szervezők.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Kisebb terület, érkező befektetők (Szépmezői ipari park)

Hosszabb stagnálás után beindulni látszik az élet a Szépmezői Ipari Parkban, több vállalkozás konkrét elképzelésekkel kereste meg a létesítmény működtetőit. A park vezetősége szerint az egyik akadályt a kevésbé hatékony népszerűsítés jelentette, de amióta ez irányba is léptek, látványos a javulás. A legutóbbi szabályzatmódosítás ugyanakkor alapvető változást is hozott, a park területe nagyjából a felére csökken, a felszabaduló több mint tizenöt hektárra a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat, a Sepsi Út Rt., valamint a közüzemek költözik.
2018-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - :

Növekvő hitelezési kedv

A Román Nemzeti Bank 10,524 milliárd lejt pumpált a hazai bankrendszerbe egy hétnapos lejáratú speciális, 2,5 százalékos éves kamatú konstrukció során – közölte az Agerpres.