Növekvő hitelezési kedv

2018. augusztus 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A Román Nemzeti Bank 10,524 milliárd lejt pumpált a hazai bankrendszerbe egy hétnapos lejáratú speciális, 2,5 százalékos éves kamatú konstrukció során – közölte az Agerpres.
  • Forrás: Realitatea.net
    Forrás: Realitatea.net
A három hónapra számított ROBOR ugyanakkor hétfőn 0,07, kedden pedig további 0,04 százalékponttal csökkent, elérve a 3,36 százalékos szintet, amelyet legutóbb 2014 március elején jegyeztek. Év elején egyébként az alapkamat 2,05 százalékos volt. A hírügynökség idézte a jegybank elnökét, aki szerint fordulat következett be a hazai bankok hitelezésében, hiszen míg eddig csökkent a pénzintézetek közvetítő szerepe, a hitelezés mértéke immár nagyobb mértékben nő, mint a gazdaság egésze. Mugur Isărescu szerint a bankok likvid eszközeiket egyre inkább a hitelezésbe fektetik, ami azt jelentheti, hogy lassan a hitelek a gazdaság motorjává válhatnak.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Sepsiszentgyörgyön találkoznak a közgazdászok (Vándorgyűlés)

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét, a közgazdász vándorgyűlést. A sorrendben huszonhetedik eseményen mintegy 35 előadót és 300 résztvevőt várnak.
2018-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - :

Pályázat informatikai cégeknek

Közel 65 millió eurós pályázati keretet nyitott meg hétfőn a távközlési minisztérium a kommunikációs infrastruktúra fejlesztése érdekében az úgynevezett fehér zónákban.