VisszajelzésA gombák dicsérete

2018. augusztus 10., péntek, Nyílttér
Mindig figyelemmel és jobbára egyetértéssel olvastam dr. Gáll Anna írásait. Most azonban meglepett – és nem kellemesen – legutóbbi, a gombamérgezésekről szóló írása, amelyben ilyen, szerintem nem helyénvaló javaslatokat fogalmaz meg: „Szomorú, de itt látjuk, hogy milyen felelőtlen nagyon sok szülő, aki gombát ad enni kisgyermekének.” Tovább: „Ismételten felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy ne adjanak gombát a kisgyermekeknek.” Majd: „Ne mérgezzük gyermekeinket.”
  • A kerti susulyka a mérgező gombákhoz tartozik
    A kerti susulyka a mérgező gombákhoz tartozik
Tisztelt doktornő, elsősorban a „kisgyermek” meghatározatlan fogalmát kellett volna írásában tisztáznia, ám mondhatnám, hogy szinte fölösleges is, hiszen az olvasó nyilván nem a csecsemőkre gondol.
Túl ezen a pontatlanságon, meggyőződésem, hogy igenis, adjunk gombaételt a gyermekeknek, miként a felnőtteknek is. Ám nyilván nem az írásban felsorolt – valóban mérgező – gombákból. A gombákban csak saját szerves anyaguk van, nem mint a hústermékekben vagy a konzervekben. Egyetlen figyelmeztetésre lett volna szükség: ne fogyassz ellenőrizetlen, mérges vagy rossz ízű gombát. Az üzletből vásárolt kétspórás csiperke (fehér vagy barna) vagy a laskagomba gyermekeknek is nyugodtan adható, mértékkel, mert nehezen emészthető minden gomba. Megfelelő módon kell elkészíteni, számos gombás recept ismert. A saját gyűjtésű gombákat – egyedül nálunk Romániában! – szakértő ellenőrizi a sepsiszentgyörgyi piacon.
Tehát bármelyik más romániai várossal szemben kivételes helyzetben vagyunk, mert fogyaszthatunk teljes biztonsággal erdőben, mezőn szedett és ellenőrzött gombát.
Egyébként a gombák, miközben a teltség érzetét keltik kitin sejtfaluk miatt (ezért nem ajánljuk vacsorára a gombaételt), igen kevés kalóriát juttatnak a szervezetbe. Ugyanakkor 4–6 százaléknyi szénhidrát mellett akár 5 százaléknyi fehérjét tartalmaznak, többet, mint a tejtermékek, kevesebbet, mint a húsok. Ugyanakkor a kevés fehérje is – hasonlóan az állati húsokhoz – gazdag az esszenciális aminosavakban. Kevés olajat, zsírt és átlagban 5 mg D-vitamint, valamint B1- és B2-vitamint mutattak ki a fogyasztott gombákból. A nyers gomba kilogrammra számított tápértéke alacsony (100–730 kcal). Legfőbb értékük ízanyaguk, ezért háziasszonyaink szívesen használják a zakuszkába és vegyes savanyúságokba.
Tehát ne féljünk gombát fogyasztani, sem gyermekként, sem felnőttként.
Puskás Attila biológus, gombaszakértő
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Magazin - :

A British Museum vezet (A leglátogatottabb angliai nevezetességek)

Megőrizte vezető helyét a British Museum a leglátogatottabb ingyenes angliai nevezetességek listáján, az intézményt, amely tizedik éve áll az összesítés élén, csaknem hatmillióan keresték fel 2017-ben a frissen ismertetett adatok szerint.
2018-08-10: Nyílttér - Józsa Zsuzsanna:

Önkénteseket várnak a nemzetközi zarándoknapra

Idén ötödik alkalommal rendezik meg az 1úton nemzetközi zarándoknapot augusztus 25-én a Mária út teljes szakaszán. A zarándoklat, amely Mariazelltől Csíksomlyóig halad kisebb szakaszokra lebontva, ökumenikus jellegű. Fővédnökei Novák Katalin, a budapesti kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Erdő Péter bíboros, prímás. A zarándoknap lelki pillérét minden évben egy imádság adja. Idén Székely János szombathelyi megyéspüspök írta gondolatait az édesanyákról a zarándokkönyvbe, ugyanis értük van a zarándoklat. Mottója: „Hálát adunk az édesanyák szeretetéért.”