Tüntetés szervezők nélkül

2018. augusztus 10., péntek, Belföld
Miután a határon túli románok szövetsége lemondott a mára tervezett bukaresti tüntetés megszervezéséről, a főpolgármesteri hivatal tárgyalásra hívta azoknak a civil szervezeteknek a képviselőit, amelyek szintén bejelentették korábban, hogy részt vesznek a megmozduláson – ezek egyike sem vállalta azonban utolsó percben a felelősséget a szervezésért. A külföldön élő románok időközben tömegesen érkeznek az országba, mintegy bemelegítésül a mai megmozdulásra, tegnap Kolozsváron kisebb tüntetést is szerveztek, így próbálva meg minél több embert meggyőzni arról, hogy kísérjék el őket a mai fővárosi demonstrációra. Ugyanezt tervezik útközben Marosvásárhelyen, majd Brassóban is – mondta el az egyik résztvevő.
  • Kolozsváron már tegnap tüntettek a külföldről hazaérkezettek. Fotó: actualdecluj
    Kolozsváron már tegnap tüntettek a külföldről hazaérkezettek. Fotó: actualdecluj
A Fiatalok Polgári Akciója Platform (PACT) is értesítette a bukaresti polgármesteri hivatalt az augusztus 10-ére a fővárosba tervezett tiltakozásról, de nem vállalja fel a szervezői szerepet – nyilatkozta a szervezet képviselője, Tudor Cârstoiu. „Mi is az esemény számos népszerűsítője közé tartozunk, de nem akarunk szervezők lenni, főleg nem az esemény előtt 48 órával. Egyszerűen arra biztatjuk a hatóságokat, hogy biztosítsanak minél jobb körülményeket egy békés, erőszakmentes, civilizált megmozduláshoz” – mondta Cârstoiu. Hozzátette, becslései szerint százezer személy vesz majd részt a külföldön élő románok tüntetéseként emlegetett demonstráción, amelyen a Vio­rica Dăncilă vezette kormány leváltását és előrehozott választásokat követelnek.
Egy másik civil szervezet, az Evoluţie în Instituţie Egyesület elnöke, Cristian Dide szintén úgy nyilatkozott, hogy a mozgósítást vállalják, azt azonban nem, hogy 48 órával az esemény előtt bármiféle dokumentumot aláírjanak.
A tüntetésre készülnek a rendfenntartó erők is, Marius Militaru, a csendőrség kommunikációs szolgálatának vezetője azt ajánlotta a résztvevőknek, hogy határolódjanak el azoktól a felhívásoktól, amelyek erőszakos cselekményekre buzdítanak.
Kijelentette, a csendőrség nem fogad el semmiféle polgári engedetlenséget, erőszakos cselekedetet, amely a társadalmi és az alkotmányos rend destabilizálására törekszik. Emlékeztetett: az utóbbi napokban több felhívás hangzott el, amely az állami intézmények elleni erőszakra buzdít. „Mi nem játszadozunk ezekkel a dolgokkal, és intézkedni fogunk. Mindenki, aki erőszakos cselekményre buzdít, a törvény előtt fog felelni tettéért. A csendőrségnek nem a konfrontáció a szerepe, éppen ezért arra kérünk mindenkit, határolódjanak el a bajkeverőktől, akik azt szeretnék, hogy radikalizálódjon a közhangulat, hogy válaszreakciót váltson ki a rendfenntartók részéről” – mondta Militaru.
Ovidiu Grosu ellen, aki a tüntetés „igazi szervezőjének” vallotta magát, nyilvános felbujtás miatt bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, mert – állítja a vádhatóság – egy hétfő esti televíziós műsorban a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépésre buzdította a demonstráción részt venni szándékozókat.
 
Ceauşescu szellemében
„Liviu Dragnea arra utasította Olguţa Vasilescu munkaügyi minisztert, hogy most, éppen a tüntetés előtt ismertesse a nyugdíjtörvényt. Láthattunk már ilyent 1989-ben is, amikor Ceauşescu azt hitte, hogy nyugdíjemeléssel csillapítani tudja az állampolgárok igazság és szabadság iránti vágyát. ’89-hez hasonlóan azonban ezúttal sem lehet ilyen üzenetekkel befolyásolni a tüntetést, ezen ugyanis azok akarják kifejezni felháborodásukat a kor­mánnyal szemben, akik mindenüket Romániába fektették: ifjúságukat, reményeiket, munkájukat, ötleteiket, pénzüket... és becsapták őket” – írta Facebook-bejegyzésében Raluca Turcan liberális képviselő.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Nyílttér - :

Uzon község Háry Jánosa (Emlékezés vasutas Szabó Lajos bácsira)

Az utóbbi hetekben nagyon sok szomorúságot, bánatot, keserűséget okozó írás volt olvasható a Háromszékben. Ezek sajnos, léteznek, és nem tudjuk lenyelni vagy a szőnyeg alá seperni őket – de épp ezért szeretném az olvasókat kissé felvidítani egy olyan visszaemlékezéssel, amelyet már rég készülök megírni, és amelynek összeállításában sokan segítettek.
2018-08-10: Belföld - :

Tizenöt medvével kevesebb Tusnádfürdőn

Négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járult hozzá a környezetvédelmi minisztérium – pontosította a tárca az MTI kérdésére.