Tizenöt medvével kevesebb Tusnádfürdőn

2018. augusztus 10., péntek, Belföld
Négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járult hozzá a környezetvédelmi minisztérium – pontosította a tárca az MTI kérdésére.
A sajtóosztály közölte: augusztus folyamán medvékre vonatkozóan tizenegy kérést regisztráltak Hargita megyéből, valamennyi Tusnádfürdőről érkezett szerdán. A helyi Szent Anna Vadásztársaság és a helyi hatóságok hat hím medve, valamint öt anyamedve és tizenegy bocs kilövését vagy áthelyezését kérték, a hiányos dokumentációjú vagy nem kellőképpen megalapozott kérelmeket visszaküldték a feladónak. Ha a helyi hatóságok kiegészítik ezeket a dosszi­ékat, a minisztérium újra megvizsgálja a kéréseket.
A medvék miatt kialakult tusnádfürdői veszélyre Graţie­la Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért egy tegnapi sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta: a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium. Graţiela Gavrilescu megjegyezte: ha jól állítják össze egy-egy veszélyes medve kiemelési kérelmének a dokumentációját, a minisztérium az intervenciós kvóta terhére jóváhagyja. Azt is megjegyezte azonban, hogy az illetékes helyi szervek lassan állítják össze a dokumentációt. Hozzátette: nem a minisztérium miatt késik egy-egy veszélyes medve kiemelése. Gavrilescu azt is elmondta, hogy szombaton személyesen is ellátogat Tusnádfürdőre.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Belföld - :

Tüntetés szervezők nélkül

Miután a határon túli románok szövetsége lemondott a mára tervezett bukaresti tüntetés megszervezéséről, a főpolgármesteri hivatal tárgyalásra hívta azoknak a civil szervezeteknek a képviselőit, amelyek szintén bejelentették korábban, hogy részt vesznek a megmozduláson – ezek egyike sem vállalta azonban utolsó percben a felelősséget a szervezésért. A külföldön élő románok időközben tömegesen érkeznek az országba, mintegy bemelegítésül a mai megmozdulásra, tegnap Kolozsváron kisebb tüntetést is szerveztek, így próbálva meg minél több embert meggyőzni arról, hogy kísérjék el őket a mai fővárosi demonstrációra. Ugyanezt tervezik útközben Marosvásárhelyen, majd Brassóban is – mondta el az egyik résztvevő.
2018-08-10: Belföld - :

Nyugdíjtörvény hibákkal

Diszkriminatív az új nyugdíjtörvény tervezete – állítja Bogdan Hossu. Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke szerint a nők, akik kevesebb évet fizetnek járulékot, mint a férfiak, kisebb nyugdíjat fognak kapni: számítása szerint a nőknek általában 15 százalékkal, de a többgyerekes anyáknak legalább 30 százalékkal lesz alacsonyabb nyugdíjuk, mint a férfiaknak.