Székely Nemzeti MúzeumKöltözniük kell a civileknek

2018. augusztus 10., péntek, Közélet
Tavaly májusban írta alá Kovászna Megye Tanácsa az alárendeltségébe tartozó Székely Nemzeti Múzeum műemlék épületegyüttese és kertje felújítását célzó európai uniós finanszírozási szerződést. A 21,8 millió lejre rúgó – ebből 14,3 millió vissza nem térítendő támogatás – felújítást nem sikerült elkezdeni, a tervezésre kiírt közbeszerzési versenytárgyalásra nem volt jelentkező. Az önkormányzat negyedjére is nekivág. A múzeum műtárgyait, az eszközöket közben folyamatosan költöztetik. Az irodák a Lábas Házban kapnának helyet, így az eddig ott székelő civil szervezeteknek menniük kell.
  • A Lábas Házba költöznek a múzeumi irodák. Fotó: Szekeres Attila
    A Lábas Házba költöznek a múzeumi irodák. Fotó: Szekeres Attila
Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke megkeresésünkre elmondta: három nekifutás után sem sikerült tervezőt találni, így összevont közbeszerzésben (tervezés-kivitelezés) gondolkodnak, megkeresték a bukaresti hatóságokat, várják a jóváhagyásokat a tender módosítására. Remélik, szeptemberben sikerül meghirdetni az újabb versenytárgyalást – elviekben nagyobb eséllyel, mint az előzőket –, ami azt jelenti, hogy idén legjobb esetben a terv készülhet el, más munkálatok szóba sem jönnek. Henning László reméli, ez alkalommal kerül jelentkező, hiszen az egész beruházás már több mint egy éve csúszik, öt év alatt kellene lezárni, azaz 2022-ig, ráadásul a megyei önkormányzatnak is elég tetemes összeggel kell hozzájárulnia a főépület 1980-ban épült szárnya felújításához.
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szerint az intézmény költöztetése fél éve zajlik, a megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzata biztosítja a helyet a műtárgyak és az irodák számára. Előbbiek a Termés utcai csarnokba, valamint a Kórház utcában található egykori fogászati rendelők épületébe kerülnek, míg az irodákat átmenetileg a Lábas Házba költöztetik az ősz folyamán. Felvetésünkre az igazgató arról is beszámolt, hogy sajnos a Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítésének immáron hat éve fennálló elakadása elég kellemetlenül érintette őket a költözés szempontjából is, hiszen megoldotta volna helyproblémát, de jelenlegi állapotában fel sem vetődhetett mint lehetőség.
A Lábas Házban működő mintegy tíz civil szervezet helyzetének kapcsán megkerestük Sztakics Évát, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét, aki megerősítette, hogy az egyeztetések értelmében a múzeum irodái számára a város a munkálatok idejére felajánlotta az épületet, így a civil szervezeteknek távozniuk kell.
A szerződések az egyesületekkel egyébként már jó ideje lejártak, eddig hallgatólagos alapon még használhatták a helyiségeket. Egy idei országos rendelkezés értelmében ugyanakkor az önkormányzat csak azoknak a szervezeteknek biztosíthat a továbbiakban is ingyenesen helyiségeket, amelyeket kormányrendeletekkel közhasznúnak nyilvánítottak. A Lábas Házat eddig használó egyesületek esetében ez szinte megvalósíthatatlan elvárás – amint azt Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Iroda elnöke is elismerte. Sztakics Éva szerint önkormányzati szinten még folyik az egyeztetés arról, hogy a szervezetek számára fel tud-e ajánlani valamit a város, döntés még nem született. Nagy eséllyel – mivel az önkormányzat sem dúskál az ingatlanokban – az egyesületeknek maguknak kell megoldást találniuk.
Furus Levente lapunkat arról tájékoztatta, hogy kézhez kapták a városháza átiratát, amelyben arra kérik őket, hogy október elsejéig ürítsék ki az irodát, mivel a múzeum egyes egységeit az épületbe költöztetik. Az elnök hozzátette: noha már egyeztettek az önkormányzattal, sok reményt nem fűznek ahhoz, hogy ez irányból segítséget kaphatnak. A költözés esetükben egyébként egy ideje már indokolttá vált, „kinőtték” a Lábas Házat, oly mértékben megszaporodtak a tevékenységeik. Egyelőre keresik, hová tudnának költözni.
A sepsiszentgyörgyi fotóklubokat ernyőszervezetként összefogó Gyulai Ferenc Fotóművészeti Egyesület képviselői lapunk érdeklődésére kifejtették: részükről nem kétséges, hogy a múzeum felújítása elsőbbséget élvez, és elfogadják, hogy ennek érdekében költözniük kell, ugyanakkor felhívnák a figyelmet, hogy a mintegy negyven megyeszékhelyi fotóművész számára ernyőszervezetként működő egyesület a városban látható fényképtárlatok mintegy kilencven százalékának megszervezéséért felelős, állandó szakmai műhelyt is jelent, illetve egész éves tevékenységet jegyez, emellett jelentős archívummal és könyvtárral rendelkezik. Ebből kifolyólag igen hasznos lenne, ha az önkormányzattal közösen sikerülne megoldást találni a kialakult helyzetre, hiszen az egyesület alaposan részt vállal a közösségépítésben is.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nyugdíjálmok, álomnyugdíjak

Leginkább talán a tudományos-fantasztikus irodalomba illő nyilatkozatok hangzottak el a kormánypártok képviselői részéről a nyugdíjakról az elmúlt napokban, hetekben. Hogy jövőre 1265 lejre nő a nyugdíjpont értéke, de 2020-ra már egyenesen ennek duplájára, 2021-ben pedig 4256 lejre, s így az időskori járandóságok értéke megkétszereződik-háromszorozódik a következő években.
2018-08-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A vártnál kevesebbet spórolnak a naperőművel

Működik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában levő naperőmű, mégsem tud annyit megtakarítani a villanyszámlákon a város, mint amennyit tervezett, és ennek nem műszaki vagy időjáráshoz kötött, hanem bürokratikus okai vannak. Pontosabban a kusza törvénykezés.