Amőba oktatási központEredményes felkészítő

2018. augusztus 10., péntek, Közélet
A januártól májusig tartó érettségi felkészítőn részt vett 257 háromszéki diák vizsgaeredményeit elemző tájékoztatást tett közzé a sepsiszentgyörgyi Amőba Oktatási Központ, amelynek alapján kiderül, az érintett végzősök románból és matematikából is javítottak, az érettségin többségük két-három jeggyel ért el jobb teljesítményt, mint a kezdeti felmérőkön. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával és a székelyudvarhelyi MÜTF Egyesülettel partnerségben szervezett felkészítő résztvevőinek  62 százaléka érettségizett sikeresen.
  • Megérte felkészítőre járni
    Megérte felkészítőre járni
Sepsi­szentgyörgyön 98 diák jelentkezett a felkészítőre, 52-en románból és 46-an matematikából, Kézdivásárhelyen 103-an (78 román nyelv és irodalom, 25 matematika), Kovásznán 24-en, mindannyian románból, Baróton pedig 32-en szintén román nyelv és irodalomból. Matematikából két tanár, román nyelv és irodalomból pedig öt pedagógus irányította a felkészítőt, az érettségi tételek kidolgozása mellett a szervezők hangsúlyt fektettek arra is, hogy a diákokkal néhány tanulási módszertani fogást is megismertessenek, segítsék őket a rendelkezésre álló idő hatékony beosztásában. Az iratkozási határidő után szintfelmérőt írattak a jelentkezőkkel, és az eredmények alapján alakították ki a tanulói csoportokat. A román nyelvű felkészítőt vezető tanárok azt tapasztalták, a nyelvismeret hiánya miatt a diákok gyakran nem értik meg a feladatokat, a tananyagot szó szerint tanulják meg, nem értelmezik, és ezért amit leírnak, nem felel meg az adott feladat elvárásainak. Úgy vélik, az iskolában a hangsúlyt arra fektették, hogy átvegyék a teljes anyagot, nem jutott idő a kommunikációs készségek fejlesztésére, ami az érettségin alapkövetelmény, ezért a tanulók nem magabiztosak, nem mernek órákon felszólalni, félnek, hogy helytelenül beszélnek.
A felkészítő résztvevői­nek 62 százalékos sikeres érettségijét jó eredménynek tartják a megyei 64,2 százalékhoz hasonlítva.
Az értékelésben figyelembe vették, hogy a programban a gyengébben teljesítő diákok vettek részt, az előrehaladást abban mérték, hogy a felkészítősök mennyit javítottak saját eredményeiken a program elején tartott szintfelmérőkhöz ké­pest.
A tanfolyam szervezői úgy vélik, a felkészítő nagyon jó lehetőség volt arra, hogy a diá­kok legyőzzék a félelmüket, mivel a tesztelések során nem kellett tartaniuk az elért eredmények következményeitől, és ha hibáztak, az oktató kijavította őket, amiből szintén tanultak. A legnagyobb haladást a kovásznai diákoknál jegyezték, ahol a kezdeti felmérőn a jelentkezők 9 százaléka teljesítette az elvárásokat, az érettségije pedig a csoport 43 százalékának sikerült.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A vártnál kevesebbet spórolnak a naperőművel

Működik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában levő naperőmű, mégsem tud annyit megtakarítani a villanyszámlákon a város, mint amennyit tervezett, és ennek nem műszaki vagy időjáráshoz kötött, hanem bürokratikus okai vannak. Pontosabban a kusza törvénykezés.
2018-08-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Rajtol a Székelyföldi Szabadegyetem

Ma délelőtt nyitja meg kapuját a SIC Feszt. A Háromszéki Ifjúsági Tanács szervezte Székelyföldi Szabadegyetem ötödik kiadásának helyszíne ezúttal Sugásfürdő.