Rajtol a Székelyföldi Szabadegyetem

2018. augusztus 10., péntek, Közélet
Ma délelőtt nyitja meg kapuját a SIC Feszt. A Háromszéki Ifjúsági Tanács szervezte Székelyföldi Szabadegyetem ötödik kiadásának helyszíne ezúttal Sugásfürdő.
  • Előadást hallgatók Csomakőrösön, a szabadegyetem tavalyi helyszínén. Fotó: sicfeszt.ro
    Előadást hallgatók Csomakőrösön, a szabadegyetem tavalyi helyszínén. Fotó: sicfeszt.ro
Vasárnap estig számtalan programmal várják az érdeklődőket és szórakozni vágyókat, a koncertek mellett közéleti, gazdasági, oktatási és kulturális előadásokon vehetnek részt. Idén sem marad el a népszerű és tartalmas családi nap, amely ezúttal Mátyás király korát idézi fel, újdonságként pedig tematikus udvarban ismerkedhetnek a néphagyományokkal az üdülőtelepre kilátogatók.
Az idei fesztiválhelyszín megközelíthetősége okán a napokban többen nemtetszésüknek adtak hangot, miután a szervezők közölték, a személyautókat a város sugásfürdői kijáratánál kialakított parkolóban kell hagyni (ez egyébként díjmentesen használható a fesztivál ideje alatt).
A Hárit elnöke, Kelemen Szilárd lapunk érdeklődésére elmondta, a rendezvény iránt érdeklődők több szállítási lehetőség közül választhatnak a hétvégén. Elsőként a szervezők által biztosított ingyenes, úgynevezett partibuszokat említette: ezek a fesztivál mindhárom napján igénybe vehetők, a járatok a Kálvin térről indulnak, 17 óra 30 perctől 21 óráig félóránként közlekednek, visszafelé pedig 23 órától 2 óráig óránként indulnak. A szombati családi napra saját gépkocsival is kilátogathatnak az érdeklődők 10 óráig – a szabad parkolóhelyeket figyelembe véve –, de ingyenes buszjárat is indul ugyancsak a Kálvin térről (9 órától 12 óráig óránként, visszafelé pedig 16, 17 és 18 órától).
A sportos életmód elkötelezettjei és a mozgást kedvelők bringán vagy szaladva is megtehetik az utat Sugásfürdőig. Ők szombaton 10 órakor Sepsiszentgyörgy főteréről indulnak közösen, aki pedig időközben elfárad, felszállhat majd a rajtot követően indított buszra. Az ingyenes járatok mellett a Multitrans autóbuszaival is kijuthatnak a fesztiválozók Sugásfürdőre.
(A rendezvény részletes mai programja Mi, hol, mikor rovatunkban.)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Közélet - Fekete Réka:

Eredményes felkészítő (Amőba oktatási központ)

A januártól májusig tartó érettségi felkészítőn részt vett 257 háromszéki diák vizsgaeredményeit elemző tájékoztatást tett közzé a sepsiszentgyörgyi Amőba Oktatási Központ, amelynek alapján kiderül, az érintett végzősök románból és matematikából is javítottak, az érettségin többségük két-három jeggyel ért el jobb teljesítményt, mint a kezdeti felmérőkön. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával és a székelyudvarhelyi MÜTF Egyesülettel partnerségben szervezett felkészítő résztvevőinek  62 százaléka érettségizett sikeresen.
2018-08-10: Közélet - :

Elkapták a tolvajokat

Két fiatalember azzal kopogott be egy torjai portára, hogy ócskavasat vásárolnának.