Nagy-Kopeczky Kálmán Mesetábor Csernátonban

2018. augusztus 10., péntek, Közélet
A Cimborák Bábszínház Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében keddtől vasárnapig a felsőcsernátoni Hanna Panzióban zajlik a harmadik Nagy-Kopeczky Kálmán Mesetábor. A résztvevőket május folyamán pályázat útján válogatták ki, háromfős csapatok jelentkezhettek, a gyerekeknek mesét kellett írniuk és illusztrálniuk.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
A táborba Sepsiszentgyörgyről, Csíksze­redából, Brassóból és Budapestről érkezett huszonnyolc 8–11 éves magyar ajkú gyermek, a legkisebb résztvevő hét és fél éves. A tábor programfelelősei: Benkő Éva a Guzsalyas Alapítvány részéről, Bedőházi Emese Aranka, a Hófehérke Óvoda pedagógusa, Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház művészeti vezetője, Bartos Dóra, a Gulliver Napközi Otthon óvónője és Vincze Tímea bábszínész.
Péter Orsolya táborvezető elmondta: az idei tábort az öt elemre – levegő, föld, víz, fa és tűz – fűzték fel, mindennap más elemmel foglalkoznak. Olyan meséket válogattak ki erre a hétre, amelyek a Föld teremtésével, a levegő, a szél, a fa, a tűz szimbolikájával foglalkoznak, és ismét kiderült, a gyermekek nagyon fogékonyan, hamar beleképzelik magukat az adott mesehelyzetekbe. Kis és nagy csapatban, de egyénileg is foglalkoznak a résztvevőkkel, főleg a kézműves-foglalkozásokon. Ottjártunkkor sárgolyóból készültek alkotni, a sárfigurákat este egy-egy történetbe helyezték el. A tevékenységek közé kis bábszínházat is megpróbálnak csempészni – hangsúlyozta a táborvezető. Szerdán felkeresték Bálványosfürdőn az Apor leányok feredőjét, ugyanis a mesetábor névadója három évvel ezelőtt, a feredő felújításának időszakában forrást fakasztott, amelyet Kálmán-forrásnak, illetve az Élet vizének neveztek el.
Ma Ika-vári kirándulás szerepel a tábor programjában. A Nagy-Kopeczky Kálmán Mesetábort vasárnap délben a szülők jelenlétében zárják, a táborozók az öt elemről szóló mesejátékokat adnak elő. A mesetábor egyik főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Kármentő - Kuti János:

Felesleges minimálbér

Miniszterelnök asszonyunk az államkassza egyenlegét olyan figyelmesen követi, mint jó háziasszony a konyhapénz elköltését. Ha túl sok pénz folyik be egy háztartásba, mint víz a nyári záporok után, vagy az ember (asszony) nem költi el fölös pénzét, mert például a család nem akar üdülni menni, esetleg csökken a gáz ára, és megmarad némi picula, azt feltétlenül újra kell osztani. Ilyesmi történt most is az állami költségvetéssel. Bár ezt  költségvetés-kiegészítésnek nevezik, és csak egyik zsebből a másikba teszik-veszik a pénzt.
2018-08-10: Közélet - Fekete Réka:

Fontos az utánpótlás nevelése (Kiwanis klub)

Az önkéntesség és a segítőkészség elve alapján működő sepsiszentgyörgyi Kiwanis Klub a házigazdája a vasárnapig tartó, negyedik alkalommal szervezett országos TiKiRo tábornak, amelynek résztvevői a különböző megyékben működő ifjúsági Kiwanis Klubok legeredményesebb önkéntesei. A Benedek-mezei táborban a csapatmunkáé a főszerep, de a kreatív játékok, vetélkedők révén az egyéniségfejlesztésre is lehetőség nyílik.