Putyin a fegyverzetkorlátozási egyezmények kiterjesztéséért

2018. augusztus 10., péntek, Világfigyelő
Vlagyimir Putyin orosz elnök a helsinki csúcstalálkozón a fegyverzetkorlátozási egyezmények kiterjesztését szorgalmazta Donald Trump amerikai elnöknél – állítja a Politico című lap orosz dokumentumokra hivatkozva.
  • Donald Trump és Vlagyimir Putyin Helsinkiben. FOTÓ: SHEALAH CRAIGHEAD / FEHÉR HÁZ
    Donald Trump és Vlagyimir Putyin Helsinkiben. FOTÓ: SHEALAH CRAIGHEAD / FEHÉR HÁZ
A lap szerint a tárgyalások egyik dokumentumából az derül ki, hogy Moszkva folytatni szeretné a hagyományos fegyverzetek korlátozásáról és az űrfegyverek betiltásáról szóló tárgyalásokat Washingtonnal. Az eddig még nyilvánosságra nem került dokumentum a július 16-án Helsinkiben tartott csúcstalálkozó témáinak felsorolását tartalmazza, s erről a találkozó idején még Donald Trump legközelebbi munkatársainak sem volt tudomásuk. Az orosz elnök a kétórás négyszemközti tárgyaláson nyújtotta át az amerikai elnöknek. Az orosz lista a Párbeszéd a fegyverzetkorlátozásról címet viseli.
A Politico meglepően normálisnak nevezte az orosz feljegyzésben foglaltakat, s azt szűrte le belőlük, hogy az orosz elnök eltökélt szándéka a nukleáris fegyvereket illető hagyományos együttműködés felújítása Moszkva és Washington között, valamint a tárgyalás a nukleáris egyezmények kiterjesztéséről és a fegyverzetkorlátozásról, beleértve új korlátozások kimunkálását is. Ezek a témák megszokottak voltak az orosz–amerikai párbeszédben évtizedeken keresztül, kivéve az utóbbi időszakot, amikor a Szíria és Ukrajna miatti növekvő feszültségek elhomályosították – szögezte le a lap, hozzátéve: e párbeszéd háttérbe szorulásához hozzájárult az is, hogy Washingtonban mindkét párt politikusai nehezményezik, hogy Donald Trump a sürgetés ellenére sem kíván szembeszállni Putyin cáfolatával, miszerint Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.
A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap információit, csupán annyit jegyzett meg, hogy az elnök nem kapott semmiféle írásos dokumentumot.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Közélet - Fekete Réka:

Fontos az utánpótlás nevelése (Kiwanis klub)

Az önkéntesség és a segítőkészség elve alapján működő sepsiszentgyörgyi Kiwanis Klub a házigazdája a vasárnapig tartó, negyedik alkalommal szervezett országos TiKiRo tábornak, amelynek résztvevői a különböző megyékben működő ifjúsági Kiwanis Klubok legeredményesebb önkéntesei. A Benedek-mezei táborban a csapatmunkáé a főszerep, de a kreatív játékok, vetélkedők révén az egyéniségfejlesztésre is lehetőség nyílik.
2018-08-10: Világfigyelő - :

Michelle Bachelet volt chilei államfőt jelölik (Az ENSZ emberi jogi főbiztosa)

Michelle Bachelet volt chilei államfőt jelöli António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának élére. Döntéséről már tájékoztatta az ENSZ-közgyűlést, amelynek szavazással kell jóváhagynia a jelölést.