Az ENSZ emberi jogi főbiztosaMichelle Bachelet volt chilei államfőt jelölik

2018. augusztus 10., péntek, Világfigyelő
Michelle Bachelet volt chilei államfőt jelöli António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának élére. Döntéséről már tájékoztatta az ENSZ-közgyűlést, amelynek szavazással kell jóváhagynia a jelölést.
  • Michelle Bachelet. ENSZ-FOTÓ
    Michelle Bachelet. ENSZ-FOTÓ
Michelle Bachelet 66 éves, gyermekorvos, baloldali politikusként kétszer irányította államfőként Chilét. 2006 és 2010 között ő volt az első női államfője a dél-amerikai országnak, majd 2014-től 2018-ig ismét a Moneda-palota (az elnöki hivatal) lakója volt. Ő volt az első igazgatója az ENSZ 2010-ben létrehozott Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével Foglalkozó Szervezetének, rövidebb és ismertebb nevén: az ENSZ Nőknek. António Guterres tavaly felkérte, hogy legyen tagja a világszervezet közvetítéssel foglalkozó konzultatív tanácsának.
Ha megválasztják – amit elemzők csaknem teljesen biztosra vesznek –, a jordániai Zeid Raad al-Husszeint követi majd a poszton. A jordániai diplomata megbízatása augusztus végén jár le, és ő maga jelentette be, hogy nem indul ismét a tisztségért. Mint fogalmazott: ez a jelenlegi geopolitikai helyzetben nem lenne okos döntés a részéről. Zeid Raad al-Husszein ugyanis gyakran tett ellentmondásos nyilatkozatokat, Donald Trump amerikai elnököt például veszélyesnek minősítette, és éles szavakkal bírálta az amerikai kormány bevándorláspolitikáját, kivált az illegális bevándorlókat érintő döntéseit. Megnyilvánulásai­val elveszítette az ENSZ legbefolyásosabb tagállamainak támogatását.
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete visszafogottan reagált a jelölés hírére. Az Emberi Jogi Tanács kudarcai még jelentősebbé teszik az ENSZ-főtitkár választását az emberi jogi főbiztos posztjára. A főtitkár választottja, Bachelet asszony feladata az lesz, hogy elkerülje a múlt kudarcait – szögezte le az amerikai ENSZ-nagy­követ.
Michelle Bachelet az emberi jogok és a nők jogainak szószólójaként ismert. Édesapja a légierő tábornoka volt, aki bírálta Augusto Pinochetet és rendszerét, s ezért börtönbe vetették és megkínozták. Börtönben halt meg 1974-ben. Michelle Bachelet egyetemistaként lett politikai aktivista, s őt is és édesanyját is letartóztatta és megkínozta a politikai rendőrség. Szabadon bocsátása után évekig külföldön élt, és csak 1979-ben tért vissza Chilébe. Akkor szerzett orvosi diplomát. Három gyermeke van, akiket elvált anyaként egyedül nevelt fel.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Világfigyelő - :

Putyin a fegyverzetkorlátozási egyezmények kiterjesztéséért

Vlagyimir Putyin orosz elnök a helsinki csúcstalálkozón a fegyverzetkorlátozási egyezmények kiterjesztését szorgalmazta Donald Trump amerikai elnöknél – állítja a Politico című lap orosz dokumentumokra hivatkozva.
2018-08-10: Világfigyelő - :

Baloldali kisebbségi kormány alakulhat (Kormányalakítás Szlovéniában)

A szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt kormánykoalícióban nem vesz részt, viszont kész külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak Szlovéniában.