Kormányalakítás SzlovéniábanBaloldali kisebbségi kormány alakulhat

2018. augusztus 10., péntek, Világfigyelő
A szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt kormánykoalícióban nem vesz részt, viszont kész külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak Szlovéniában.
  • Marjan Šarec kormányfőjelölt. FOTÓ: FACEBOOK
    Marjan Šarec kormányfőjelölt. FOTÓ: FACEBOOK
A parlamentbe bejutott többi baloldali párt – a szociáldemokraták (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratušek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) – még szerdán hivatalosan is jelölte a miniszterelnöki tisztségre Marjan Šarecet, a június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Šarec Listája (LMS) párt elnökét.
A Baloldal a támogatásról szavazással döntött, amelyen a teljes tagság 40,81 százaléka vet részt, és amelyen a résztvevők 84,66 százaléka támogatta az együttműködést.
Az ötpárti koalíció 43 képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben. A kormányalakításhoz 46 szavazatra lesz szükségük. A Baloldalnak 9 képviselője van az új összetételű törvényhozásban. Primož Siter, a Baloldal képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott, a szavazás eredménye nem jelenti azt, hogy automatikusan támogatják Šarec jelölé­sét, de megnyitotta az ajtót a további tárgyalásokhoz.
A június elején tartott parlamenti választást a Janez Janša volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani.
Marjan Šarec balközép pártja szintén nem tudta biztosítani a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget. Borut Pahor államfőnek a hivatalos választási eredmények közzététele után 30 napon belül kellett volna javaslatot tennie a miniszterelnök-jelölt személyére, ám kormányképes parlamenti többség hiányában nem tudta ezt megtenni. Július 28-ától ezért hivatalosan is megkezdődött a kormányalakítási tárgyalások második köre, amelyre 14 nap állt rendelkezésre. A határidő ma járna le, a jelölésről pedig a jövő héten pénteken szavaz a parlament. A második körben az elnök mellett már a frakciók is javaslatot tehetnek a miniszterelnök személyére, s ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a kormány megválasztásához abszolút többség, elég a jelenlevők többségének támogatása.
Egyelőre nem lehet tudni, milyen lesz az új kormány összetétele. Az ötpárti koalíció Dejan Židant, a szociáldemokraták elnökét javasolja a házelnöki tisztség betöltésére, ezenkívül sajtóhírek szerint az SD-nek három miniszteri hely is jut az új kabinetben. Miro Cerar az igazságügyi vagy a külügyi tárcát kaphatja meg, az utóbbi tisztség iránt azonban Karl Erjavec ügyvivő külügyminiszter is érdeklődik.
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szavazásig még bonyolódhatnak a dolgok, akkor is, ha az ötpárti koalíció szerint a kormány stabilan fog tudni működni.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Világfigyelő - :

Michelle Bachelet volt chilei államfőt jelölik (Az ENSZ emberi jogi főbiztosa)

Michelle Bachelet volt chilei államfőt jelöli António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának élére. Döntéséről már tájékoztatta az ENSZ-közgyűlést, amelynek szavazással kell jóváhagynia a jelölést.
2018-08-10: Világfigyelő - :

Eljárás indul Boris Johnson ellen (Burkaviselet)

A kormányzó brit Konzervatív Párt eljárást indít a szervezet viselkedési kódexének megsértése miatt Boris Johnson ügyében, miután hivatalosan többen is panaszt tettek a a politikus ellen burkaviselettel kapcsolatos minapi kijelentései miatt.