BurkaviseletEljárás indul Boris Johnson ellen

2018. augusztus 10., péntek, Világfigyelő
A kormányzó brit Konzervatív Párt eljárást indít a szervezet viselkedési kódexének megsértése miatt Boris Johnson ügyében, miután hivatalosan többen is panaszt tettek a a politikus ellen burkaviselettel kapcsolatos minapi kijelentései miatt.
  • Boris Johnson. FOTÓ: FACEBOOK
    Boris Johnson. FOTÓ: FACEBOOK
A volt külügyminiszter, a párt egyik legismertebb alakja a The Daily Telegraph konzervatív napilapban hétfőn megjelent cikkében bírálta a burkára és az arcot takaró más viseletekre vonatkozó dániai tilalmat, de egyúttal nevetségesnek nevezte, hogy emberek postaládának öltözve járnak az utcán. A burkát viselő nőket nemcsak postaládához, hanem bankrablókhoz is hasonlította.
A panaszokat – eltérő források szerint legalább részben – független testület fogja kivizsgálni. Ez a bizottság dönt majd arról, hogy a volt külügyminiszternek esetleg a párt vezetése elé kell-e állnia. Amennyiben azon a fórumon elmarasztalják, a lehetséges büntetések között szerepel tagságának felfüggesztése vagy kizárása a pártból.
Boris Johnson kijelentései nagy visszhangot keltettek, a Konzervatív Párt vezető politikusai közül sokan bírálták, Theresa May kormányfő és a párt elnöke, Brandon Lewis bocsánatkérésre is felszólította. A miniszterelnök egyértelműen sértőnek nevezte Johnson szavait. A párton belüli muszlim fórum alapítója, Mohamed Sheikh, a brit törvényhozás felső kamarája, a Lordok Háza tagja sürgette, hogy Boris Johnsont zárják ki soraikból.
Boris Johnson azonban kitart kijelentései mellett, és egyelőre nem hajlandó bocsánatot kérni.
A Konzervatív Párt viselkedési kódexe kimondja, hogy a tory tisztségviselőknek és a párt megválasztott politikusai­nak jó példát kell mutatniuk, bátorítaniuk és támogatniuk kell a tiszteletet és a toleranciát, és nem használhatják pozíciójukat mások megfélemlítésére, ócsárlására, zaklatására és hátrányos megkülönböztetésére.
A parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt egyik tagja a The Independentnek azt mondta, a Tory Párt áll vizsgálat alatt: vagy Boris bűnös, vagy a párt elnéző az iszlámgyűlölettel szemben.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Világfigyelő - :

Baloldali kisebbségi kormány alakulhat (Kormányalakítás Szlovéniában)

A szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt kormánykoalícióban nem vesz részt, viszont kész külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak Szlovéniában.
2018-08-10: Belföld - :

Újraindul a tanítás a marosvásárhelyi katolikus iskolában /FRISSÍTVE: Közzétették a miniszteri rendeletet/

Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban, miután az oktatási minisztérium kibocsátotta a tanintézet ideiglenes működési engedélyét – tudatta hírlevelében az RMDSZ.