Újraindul a tanítás a marosvásárhelyi katolikus iskolában /FRISSÍTVE: Közzétették a miniszteri rendeletet/

2018. augusztus 10., péntek, Belföld
Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban, miután az oktatási minisztérium kibocsátotta a tanintézet ideiglenes működési engedélyét – tudatta hírlevelében az RMDSZ.
A miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba. Az RMDSZ szerint az oktatási tárca jogi személyiséggel látta el az intézményt, így már idén szeptembertől beindulhat a tanítás az új intézményben.
Az elkövetkező napokban az RMDSZ a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével fog egyeztetni a szükséges adminisztratív lépésekről, ezeket Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy sajtóértekezleten részletezi majd – jelezte a szövetség kommunikációs irodája.
Felidézték: a helyi hatóságok által tavaly felszámolt magyar tannyelvű oktatási intézmény újraalapítását korábban törvénnyel próbálták elérni, a szociálliberális kormánykoalíció által támogatott jogszabályt azonban az alkotmánybíróság a jobbközép ellenzék óvásának helyt adva márciusban megsemmisítette, ezért az RMDSZ a kormányhoz fordult.
„Kormányrendelettel módosíttattuk a diszkriminatív és pontatlan szabályzók több cikkelyét. Elértük, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni.
A csütörtöki miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban felügyelő intézményként” – részletezte az RMDSZ.
A helyi hatóságok által tavaly felszámolt iskola újraindításáról egy ellenzéki képviselő közleménye alapján az Agerpres és Mediafax hírügynökség is beszámolt. A román hírforrások a magyarellenességéről elhíresült Marius Pașcan ellenzéki parlamenti képviselő, volt Maros megyei prefektus közleményét idézték, aki szerint a román oktatási tárca Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az RMDSZ nyomására a helyi hatóságok jogkörét elbitorolva, „alkotmányellenesen” döntött a „II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium” megalapításáról. A nacionalista képviselő – aki szerint a Liviu Dragnea vezette szociáldemokraták ezzel „a centenárium évében aljas módon elárulták a románok nemzeti érdekeit” – máris bejelentette, hogy a Népi Mozgalom Pártja a közigazgatási bíróságon, illetve az alkotmánybíróságon készül megtámadni a miniszteri rendeletet.
A marosvásárhelyi iskolaügy rendezésére több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, miután Budapest nemzetközi szintre emelte a kérdést, és kilátásba helyezte, hogy megvétózza Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).
 
FRISSÍTÉS:
Péntek délelőtt megjelent a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján a római katolikus gimnázium (újbóli) megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet. A rendeletet Valentin Popa, a bukaresti szociálliberális PSD-ALDE kormány oktatási minisztere írta alá.
Az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le. Ha addig az iskola nem kapja meg az ARACIP-tól a végleges működési engedélyt, akkor nem lesz joga többé cikluskezdő (első, ötödik és kilencedik) osztályokat indítani, illetve líceumi felvételit szervezni, és a tanintézetet fokozatosan felszámolják.
A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az – egyháznak visszaszolgáltatott – marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.
 
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2018-08-10: Világfigyelő - :

Eljárás indul Boris Johnson ellen (Burkaviselet)

A kormányzó brit Konzervatív Párt eljárást indít a szervezet viselkedési kódexének megsértése miatt Boris Johnson ügyében, miután hivatalosan többen is panaszt tettek a a politikus ellen burkaviselettel kapcsolatos minapi kijelentései miatt.
2018-08-10: Belföld - :

Mit tartogat az új nyugdíjtörvény?

Közvitára bocsátotta a munkaügyi minisztérium csütörtök este a nyugdíjtörvény tervezetét. A szaktárca közleménye szerint a jogszabállyal kiküszöbölnék azt a jelenleg fennálló helyzetet, hogy azonos járulékot befizető személyek eltérő összegű öregségi juttatást kapnak, valamint azt, hogy azonos munkáért nők és férfiak más-más értékű nyugdíjban részesülnek. A tervezetben az is szerepel, hogy egyetlen jelenlegi nyugdíj összege sem csökkenhet.