Hazahozták gróf Mikes Johanna hamvait

2008. augusztus 2., szombat, Magazin

Gróf Mikes Ármin és Bethlen Klementina lánya 1911. december 12-én született Budapesten. Szüleinek zabolai birtokán már fiatal korában tudatosan megkezdte a székely hagyományok és a népművészeti tárgyak összegyűjtését, különböző események szakszerű fényképes dokumentálását és az édesapja által kezdeményezett helytörténeti és néprajzi múzeum gazdagítását. A zabolai kastélyparkban álló svájci villában különböző festett bútorokból, régi kerámiákból és textíliákból szakszerű kiállítást rendezett. Ugyanott helyezte el Basa Tamás kúriájának faragott elemeit, könyvszekrényét és székét, valamint a család római katolikus kápolnájában megőrzött, valószínűleg Csíkban készített, késő reneszánsz, faragott és festett oltárát is.

Édesanyjától, gróf Bethlen Klementinától tanult meg szenvedélyesen és szakszerűen fényképezni. Hanna grófnő rendre megörökítette a zabolai Mikes-kastély és számos más háromszéki udvarház XX. század eleji életformáját, valamint a família zernyei fűrészüzemének mindennapi életét. 1935-ben félszáz nagyméretű, ma már nagy értékű fényképfelvételt adományozott a Székely Nemzeti Múzeumnak. Dokumentum érté­kű fotóinak művelődés- és művészettörténeti értékét meg jelentőségét csak emeli, hogy az általa megörökített műemlékek, enteriőrök, különböző berendezések a második világháborút követő fosztogatás alkalmával nagyrészt elpusztultak.

Már az 1930-as években tudatosan arra törekedett, hogy Zabolán megújítsa a polgárosodás hatására fokozatosan eltűnő székely viselet ünnepi változatát. A család szövőműhelyében újra megtaníttatta a fiatal lányokat szövésre, s a különböző világi vagy egyházi események alkalmával közelebbi barátnőivel együtt díszes zabolai szőttes ruhában jelent meg. Szintén ő irányította a grófi família szövőüzemét is, melynek messze földön híres gyapjúszöveteit elsősorban Nyugat-Európában forgalmazták. Minden évben gondosan odafigyelt, hogy a szerényebb rendű kisgyermekek karácsony alkalmával meleg ruhát kapjanak télire.

1943. február 27-én a zabolai református vártemplomban kötött házasságot gróf széki Teleki Gézával, Teleki Pál miniszterelnök nagyon művelt és tudós fiával. Családi, baráti és gazdasági kapcsolatai révén előbb 1939—1940, majd 1944—1945 fordulóján ő is fontos diplomáciai feladatokat teljesített. A második világégés végén férje titokban Moszkvába repült, ahol Magyarország háborúból való kilépésének lehetőségeiről tárgyalt az akkori szovjet vezetőkkel. Sajnos, a nagy veszélyekkel járó közvetítés nem járt sikerrel, mivel a nyugati nagyhatalmak és a sztálini Szovjetunió vezetői már korábban megtárgyalták és eldöntötték a háború utáni Európa politikai viszonyait és határait. Teleki Géza 1944. december 22. és 1945. november 13. között Magyarország vallás- és közoktatásügyi minisztere volt. Amikor a szovjet csapatok által megszállt országban egyre nyilvánvalóbbá vált a kommunista hatalom diktatúrája, kalandos körülmények között, egy szovjet katonai teherautón előbb Bécsbe, majd onnan az Amerikai Egyesült Államokba menekültek, ahol Teleki Géza a Georgetowni Egyetem meghívására geológus professzorként működött. Mikes Hanna Afrika-kutató és természettudós fiával együtt 1968 után (feltűnés nélkül) többször meglátogatta családjának háromszéki kastélyát, s a hozzá közelebb álló zabolaiakat. Az 1989-es romániai rendszerváltozás után már rendszeresebben látogatott el falujába. Családjának és faluközösségének örömére nemrég részt vehetett unokaöccsének zabolai esküvőjén is.

Első férjének halála után újabb házasságot kötött. Hanna Van Horneként 2008. március 10-én hunyt el Washingtonban. A nagy múltú és történelmi jelentőségű erdélyi grófi család kiemelkedő alakjának hamvait, végakarata szerint, hazahozták Zabolára. A gróf Mikes Hanna hamvait tartalmazó urnát ma 14 órakor ünnepi istentisztelet keretében helyezik el a zabolai református vártemplomban.

Dr. Pozsony Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2008-08-02: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Most már elengedhetitek
BORBÁTH-SZŐCS PANNI
kezét. Lelke augusztus 1-jén itthagyta kis gyermektestét, melytől augusztus 5-én 15 órától veszünk búcsút unitárius szertartás szerint a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Emléke örökre bennünk marad, és felderíti arcunkat.
Pro. S. E.
2008-08-02: Magazin - x:

Corvin Mátyás tükre és a webkamera

Kemény ember volt, rendet csinált — ezek és ehhez hasonló megállapítások hangzanak el a 21. század embere szájából arra a kérdésre, mit tudnak Mátyás királyról. A témáról forgatott, közel húszperces film a Budapesti Történeti Múzeum Corvin tükör — A kultusz évszázadai című új tárlatán látható, amely ötszáz év Mátyás-kultuszát mutatja be festményeken, szobrokon, filmeken, képregényen és webkamerán keresztül a jelenből visszasétálva a reneszánsz korába.