Tragédia Olaszországban

2018. augusztus 16., csütörtök, Világfigyelő

Legalább 42 halálos áldozata van a keddi olaszországi tragédiának, amikor Genova közelében egy forgalmas autópálya-híd leomlott. A mentés tegnap is folytatódott, mintegy ezer személy részvételével. Az áldozatok között három gyermek is van. Bukarestben bejelentették: két román állampolgár halt meg a katasztrófában. Az olasz közlekedési miniszter a hidat üzemeltető cég vezetőinek leváltását követeli a tragédia miatt.

A francia határ közelében található, üdülőhelyekhez is vezető Morandi autópályahíd 200 méteres, egy folyó és egy ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le. Az olasz rendőrség szerint hirtelen heves vihar támadt, mielőtt az építmény összedőlt. A forgalom élénk volt a balesetkor, mivel munkaszüneti ünnepnapot megelőzően történt a tragédia.

Francesco Cozzi genovai főügyész a RAI közszolgálati televízióval tegnap közölte: negyvenkettőre nőtt a hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek, úgyhogy ez valószínűleg még mindig nem a végleges szám. Továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Közben ellentmondásos információk kerültek a híradásokba a Morandi híd állapotával kapcsolatban: az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Később a híd üzemeltetőinek lemondását követelte Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter. „Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan” – nyilatkozta a RAI 1 közszolgálati televíziónak. Ezért kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert az alakulat más beruházások mellett a leomlott Morandi hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek.

Maga a belügyminiszter, Matteo Salvini, aki a jobboldali Északi Liga vezetője, úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták. „A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek” – idézi Salvinit a Politico. Giuseppe Conte olasz kormányfő közölte: tervet dolgoz ki Róma az olaszországi közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzésére. A miniszterelnök emellett a hagyományos vizsgálatok megerősítését is megígérte. „Sokkal szigorúbb vizsgálatok lesznek, mert nem engedhetjük meg, hogy ez a tragédia megismétlődjön” – húzta alá Conte. „Ami Genovában történt, az nemcsak a városon ejtett mély sebet, hanem Ligurián és egész Olaszországon is” – húzta alá az olasz miniszterelnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2018-08-16: Belföld - :

A tengerészetet ünnepelték

A Fekete-tenger jelenleg képlékeny helyzetű térség, ahol magas a konfliktusok kockázata, ezért a román haditengerészetnek kiemelt felelőssége van abban, hogy az ország felségvizeinek szuverenitását garantálja, hozzájáruljon a NATO és az Európai Unió közös értékeinek védelméhez – jelentett ki Klaus Iohannis államfő a tengerészet napja alkalmából szervezett konstancai katonai parádén és nemzetközi hadgyakorlaton.
2018-08-16: Világfigyelő - :

Gázolásos merénylet Londonban

Gázolásos merénylet történt a londoni parlamentnél kedden: egy férfi járókelők és kerékpárosok közé hajtott egy Ford Fioest gépkocsival, majd az épületet védő acél- és betonkordonba csapódott. Hárman sérültek meg, egy személyt a helyszínen elláttak, egy nő és egy férfi kórházi ellátásra szorult. Azóta mindkettejüket kiengedték – közölte Sadiq Khan, London polgármestere. A hatóságok terrorcselekmény gyanújával letartóztatták az elkövetőt, tegnap pedig meg is nevezték a merénylőt: a 29 éves férfit Salih Khaternek hívják, szudáni születésű brit állampolgár.