25 ezren nézték meg a Csíksomlyói passiót

2018. augusztus 21., kedd, Magazin

A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadása szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói nyeregben szombaton – közölte a Nemzeti Színház.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A közlemény felidézi, az ingyen megtekinthető produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán.

A Csíksomlyón felállított, 65 méter szélességű színpadon négy napig folytak a próbák. Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Mereklye Táncegyüttes (Csíkmadéfalva), a Borsika Táncegyüttes (Csíkszereda) és az Ördögborda Táncegyüttes (Balánbánya) táncosai vettek részt. Az 50 fős gyermekkórus tagjai a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarból (Szováta), a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórusból (Sóvidék és Nyárádmente) és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek.

A produkcióban hat zenész szolgáltatta az élő zenei kíséretet, és a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze vett részt, kiegészülve az erdélyi származású Molnár Levente operaénekessel, aki ezúttal prózai szerepet, Pilátus alakját formálta meg. A három különálló színpadból, 400 négyzetméter vetítőfelületből megvalósuló színpadi installációt helyi vállalkozások és a Nemzeti Színház 40 fős műszaki csapata építette meg.

A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, rendezője a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila volt. Az előadáson jelen volt a színpadi mű egyik szerzője, Szőcs Géza Kossuth-díjas író-költő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, számtalan anyaországi és erdélyi közéleti személyiség, egyházi vezető, illetve egyházi és civil szervezeti küldöttség.

A közlemény idézi Vidnyánszky Attilát, aki elmondta: „Színházrendezői életem talán legfontosabb előadása valósult meg, és egyben az a régi álmom, hogy a Csíksomlyói passió csodálatos szövegei a dráma címadó helyén hangozhassanak el. Hálás vagyok minden egyes nézőnknek, életre szóló élményt nyújtottak. Hónapokig a hatása alatt leszek az előadásnak, amely rengeteg inspirációt és energiát adott a társulatnak a következő évek munkájához. Nagyon szeretnék visszatérni más produkciókkal a nyeregbe. Különösen hálás vagyok az erdélyi szervezőknek, lenyűgöző munkát végeztek.”

Zsuráfszky Zoltán szerint a szombati bemutató egészen különleges, megismételhetetlen este volt. „Azt kívánom minden magyar művésznek, hogy legyen lehetősége legalább egyszer az életben átélni azt a szeretetet és lelki összetartozást, amely megérintett bennünket Csíksomlyón. Szakmai szempontból nagy kihívás volt saját táncosaink és az erdélyi táncosok összehangolása ennyi­re rövid idő alatt, de elmondhatom, hogy kiválóan sikerült” – mondotta.
A Csíksomlyói passió című előadás novembertől újra látható lesz a Nemzeti Színház színpadán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1645
szavazógép
2018-08-21: Sport - :

Đoković történelmet írt Cincinnatiben (Tenisz)

A szerb Novak Đoković nyerte meg a Cincinnatiben rendezett kemény pályás tenisztorna férfiversenyét, mivel a vasárnapi döntőben két játszmában diadalmaskodott a szintén volt világelső Roger Federer felett.
2018-08-21: Magazin - :

Miben segíthet a mesterséges intelligencia?

A jelek szerint elkerülhetetlen, hogy a mesterséges intelligencia (MI) az autós közlekedéstől a közösségi médiahasználaton keresztül a pénzügyeken át a szórakozásig jelentősen befolyásolja mindennapi életünket.