Szénaszárítók beszerzésére kérnek támogatást

2018. augusztus 21., kedd, Gazdakör

Hogy könnyebben megküzdjenek az időjárás szeszélyeivel, új támogatási formát kérnek a juhtenyésztő gazdák. Pavel Iovă­neasa, a Retyezát Hátszeg Hegységi Juhtenyésztők Egyesületének elnöke a mezőgazdasági minisztérium és az állattenyésztők képviselői közötti megbeszélésen vetette fel: a Hegy törvényébe kell foglalni azt a támogatási formát, amely szénaszárító berendezés vásárlását teszi lehetővé.

Az időjárás változott, nem lehet a hirtelen fordulatokat előre látni, így nagy szükség van a szárítóberendezésekre a téli takarmány előállításához – magyarázta kérését. Hozzáfűzte: hasonló berendezéseket használnak a gazdák Franciaországban, Ausztriában, ez nagyban megkönnyíti a szárított takarmány előállítását. Kérésére egyelőre nincs válasz.

A Hegy törvényét július 19-én hirdette ki Klaus Iohannis államfő, és olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a hegyvidéki mezőgazdasági termelők életkörülményeinek, megélhetésének javítását célozzák. Támogatást nyújtanának például olyan állatfajták vásárlására, amelyek könnyen alkalmazkodnak a helyi körülményekhez – pl. klíma, lejtő, tengerszint feletti magasság –, jó termelékenységi mutatókkal rendelkeznek. Támogatnák a vándorlegeltetést folytató állattartókat, a hegyvidéki tejtermelést is, ugyanakkor adózási kedvezményeket biztosítanának a hegyvidéken termelő gazdáknak. Az agrártárca szerint egymilliárd eurót szánnak a célok megvalósítására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2018-08-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Könnyítették a visszafizetést (Szarvasmarha-támogatás )

A szarvasmarha-tenyésztő gazdáknak vissza kell fizetniük a tavalyi évre kapott állattenyésztési támogatások egy részét a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA). Az állomány végleges összesítésekor derült ugyanis ki, hogy több állatra igényeltek támogatást a gazdák, mint amennyire az ügynökség számított, ezért a keretösszeg elosztása után kevesebb pénz jutott egy egyedre, mint az előzőleg megállapított. Addigra már kifizették a termeléshez kötött és létszám utáni támogatások egy részét, a pluszban kapott pénzt kell visszafizetni.
2018-08-21: Gazdakör - Incze Péter:

Maradt pénz a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatására (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott hétvégi adatok szerint még mindig van pályázható pénz és így esély is pályázni a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatására. A 6.1-es  intézkedésnél augusztusra nagyon magas pontszámot szabtak meg minőségi küszöbként, 90 pontot, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügynökség számítógépes rendszerébe ebben a hónapban csak a 90 pont feletti pályázatokat lehet feltölteni. Szeptemberben a minimális elérendő pontszám 85 lesz, októberben pedig 80.