VidékfejlesztésMaradt pénz a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatására

2018. augusztus 21., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott hétvégi adatok szerint még mindig van pályázható pénz és így esély is pályázni a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatására. A 6.1-es  intézkedésnél augusztusra nagyon magas pontszámot szabtak meg minőségi küszöbként, 90 pontot, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügynökség számítógépes rendszerébe ebben a hónapban csak a 90 pont feletti pályázatokat lehet feltölteni. Szeptemberben a minimális elérendő pontszám 85 lesz, októberben pedig 80.

A vidékfejlesztési hivatal szakemberei biztosak abban, hogy a kiírt keretösszeg  hamar elfogy, ha augusztus végéig nem is, szeptember első napjaiban biztosan, és akkortól nem fogadnak további pályázatokat. A belső szabályzat értelmében az ügynökség számítógépes rendszere a meghirdetett keretösszeg kétszeres értékére enged pályázatokat feltölteni, ezután automatikusan leáll. A hét végéig a nagyon magas pontszám mellett is a kiírt 11 millió euróra 151 pályázatot töltöttek fel 6,2 millió értékben. Az utóbbi napokban gyakorlatilag leállt a pályázatok feltöltése, így valószínű, hogy a megmaradt pénzért (közel 5 millió euró) a 85 pontos pályázatok fognak versengeni.

A másik intézkedésnél, a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatásánál (6.3-as) 51,5 millió euróra lehet pályázni országszinten. Az első kiírási hónapban (augusztusban) 55 pont a minőségi küszöb, szeptemberben 45, majd októberben 35 pont lesz a minimális, kötelezően elérendő pontszám. A megyei hivatal adatai szerint hét végéig 2466 pályázatot töltöttek fel, valamivel több mint 37 millió euró értékben.

Nem fogy a kiírásra került pályázati pénz a 4.2-es, Támogatás a mezőgazdasági termékek feldolgozására című intézkedésnél. Ennek pályázhatóságát augusztus 3-án indították el, de a hét végéig egyetlen pályázatot sem tettek le. Itt a pályázatokat jövő év január végéig lehet feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A keretösszeg 203 millió euró, két összetevőre osztva: 81 millió a már működő feldolgozók és üzletek korszerűsítésére és felszerelésére fordítható, 122 millió euró pedig az új feldolgozók építésére, létesítésére. A minimális elérendő pontszám augusztusban 40 pont, majd minden hónapban 5 ponttal csökken.

Az ügynökség egy teljesen új pályázási lehetőséget is meghirdetett augusztus elején, amelyről érdemes pár szót ejtenünk. Az intézkedés neve a Támogatás a minőségi sémákban való első részvételre, és a 3.1-es számot viseli. A pályázható összeg 6,1 millió euró, és december végéig lehet a kéréseket letenni.

Az uniós rendelkezések értelmében az elismert minőségi sémák közé tartozik a védett eredetű termék, a védett helyen termelt mezőgazdasági termék, a garantált hagyományos termék (specialitás), a hegyvidéki termék és az ökológiai termékek.

Azon mezőgazdasági termelők (fizikai személyeken kívül) vagy ezek jogi csoportosulásai (szövetkezet, termelői csoport) pályázhatnak, akik részt vesznek a fentebb említett minőségi sémák egyikében, illetve elismert minőségű árut termelnek saját gazdaságukban. A támogatást – évente maximum 3000 eurót – gazdaságonként öt évig folyósítják. A támogatásból az elismert minőségi sémához tartozás költségei fizethetők ki, például a hivatalos elismerő szervezet felé fizetendő költség, a minőségi elismerés megszerzésének költségei, a laboratóriumi vizsgálatok és az időszakos ellenőrzések költségei, tagdíjak befizetése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2018-08-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szénaszárítók beszerzésére kérnek támogatást

Hogy könnyebben megküzdjenek az időjárás szeszélyeivel, új támogatási formát kérnek a juhtenyésztő gazdák. Pavel Iovă­neasa, a Retyezát Hátszeg Hegységi Juhtenyésztők Egyesületének elnöke a mezőgazdasági minisztérium és az állattenyésztők képviselői közötti megbeszélésen vetette fel: a Hegy törvényébe kell foglalni azt a támogatási formát, amely szénaszárító berendezés vásárlását teszi lehetővé.
2018-08-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett apa, testvér, nagyapa, após, sógor, apatárs, vő, rokon, szomszéd, barát, a mikóújfalusi születésű
GYURKA JENŐ
életének 64. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése 2018. augusztus 22-én, szerdán 13 órától lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
455