Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménye BudapestenAz igazi erdélyiséget mutatják be

2018. augusztus 25., szombat, Kultúra

Panteon címmel nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből szerdán a Pesti Vigadóban.

  • Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója beszédet mond a kiállítás megnyitóján.  MTI Fotó: Soós Lajos
    Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója beszédet mond a kiállítás megnyitóján. MTI Fotó: Soós Lajos

Hiánypótló tárlat látható csütörtöktől a Pesti Vigadóban, hiszen száz éve nem volt példa Budapesten hasonló bemutatkozásra – emlékeztetett a kiállítás megnyitóján a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János hozzátette: a közönség most 77 Székelyföldről érkezett festménnyel, grafikával és szoborral találkozhat, amelyek mind elválaszthatatlan részei az egységes magyar kultúrának.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója hangsúlyozta: felemelő érzés a Pesti Vigadó impozáns kiállítótermében látni a Sepsiszentgyörgyön őrzött műkincseket; reményei szerint ezzel az anyaggal némileg meghálálhatják az anyaország és a magyar kormányzat támogatását. A 140 éves Székely Nemzeti Múzeum háromezer darabos gyűjteményt őriz, amelynek zöme adományként került az intézménybe, de az utóbbi időben tudatosan, vásárlások útján is gyarapodik az anyag. Itt az ideje a gyűjtemény legjavát megmutatni Budapesten is – fogalmazott a múzeumigazgató. Vargha Mihály elmondása szerint a kiállítással egy másfajta, a sztereotípiáktól eltérő képet szeretnének bemutatni Erdélyről: az igazi erdélyiséget.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben Sepsiszentgyörgy kivívta magának a Székelyföld kulturális fővárosa címet, hiszen a háromszéki település számtalan zenei, színházi, képzőművészeti eseménynek ad otthont. Mint felidézte, a múzeum ilyen jelentőségű bemutatkozására legutóbb egy évszázada, Párizsban került sor. Az utóbbi években azonban „nagyot fordult a magyar kultúrpolitika kereke”, erről tanúskodik a Magyar Nemzeti Galéria által három éve rendezett, erdélyi témájú, nagyszabású képzőművészeti kiállítás is – jegyezte meg Tamás Sándor, aki a bemutatott anyagból kiemelte mások mellett Szervátiusz Jenő, Mattis-Teutsch János, Nagy Imre, Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Baász Imre, Plugor Sándor és Jecza Péter munkáit.

Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese elmondta: minden kiállított mű mögött hatalmas mennyiségű anyag húzódik meg, a 19. századi gyűjtemény azonban csak jelzésszerűen bukkan fel a mostani tárlaton, hiszen ennek fókusza az elmúlt száz év. A művészettörténész kiemelte azokat a festőket – például Nagy Istvánt, Koszta Józsefet –, akik mind az erdélyi, mind az alföldi festészet fontos alkotóinak számítanak, hozzátéve: a kiállításban néhány román és szász művész munkái is jelzik a gyűjtemény sokszínűségét.

Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy több határon túli magyar város őriz lappangó, titkokat hordozó művészeti „kincseskamrákat”, amelyeket kevésbé ismer a budapesti közönség. Ezért is fontos, hogy most ezeknek a gyűjteményeknek az egyike bemutatkozhat a Pesti Vigadóban – mutatott rá. A tárlat szeptember 30-ig látható a Pesti Vigadó ötödik emeleti kiállítóterében. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 543
szavazógép
2018-08-25: Közélet - Iochom István:

Hírességekre emlékeztető installáció (Kézdivásárhely)

A céhes városban született vagy itt tevékenykedő híres történelmi személyiségeknek kíván maradandó emléket állítani a CsomóPont Egyesület a Gábor Áron téri parkban nemrég lebontott, virágvarázsnak nevezett, rendeltetés nélküli pavilon helyén.
2018-08-25: Kultúra - Albert Levente:

Koronként újraértékelődő üzenetek (Márton Árpád festőművész kiállítása)

Egy változatosabb, átfogóbb Márton Árpád-képpel találkoztunk a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a csíkszeredai festőművész tegnap délután megnyílt kiállításán.