KovásznaA családok megbecsülése, felemelése a legnagyobb feladat

2018. augusztus 27., hétfő, Közélet

A tavalyi sikeres rendezvényen felbuzdulva idén újra megszervezték Kovásznán a katolikus templom kertjében a Szent István-napi családi napot. A rendezvényt a kovásznai római katolikus egyházközösség, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete vállalta fel, valamint a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat. Újdonság, hogy a Kovászna-belvárosi Református Egyházközség is csatlakozott egy csoporttal, akik épp a vakációs bibliahétről érkeztek. A kovásznaiak mellett a környező településekről is voltak résztvevők, többen gyűltek össze, mint első alkalommal.

  • Jókedv, jó hangulat jellemezte a második kovásznai Családi napot. A szerző felvétele
    Jókedv, jó hangulat jellemezte a második kovásznai Családi napot. A szerző felvétele

Az egész napos program kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, a gyerekek, felnőttek egyebek mellett festhettek, nemezelhettek, gyöngyöt fűzhettek. Kora délután a templomba vonultak a résztvevők, együtt imádkoztak a családokért. A közös ebéd után következett a családok vetélkedője. A sportos versengést jókedv övezte, a megmérettetésen akadtak mókás jelenetek is.

A gyerekek bábszínházi előadást is végignézhettek. A Kertész házaspár, Tibor és Mária az újdonságként beiktatott lélekórán Szent István a családok életében címmel tartott vetített képes előadást. Kiindulópontként Szent István király fia, Szent Imre felé megfogalmazott intelmei szolgáltak. Nem stratégiákat, anyagi jellegű tanácsokat adott át, hanem főleg a Biblia tanítására alapozott szavak voltak ezek, elsősorban azt tartotta fontosnak, hogy egy erkölcsös, jellemes emberré váljon majd utódja. Ebből vonta le a következtetést: gyerekeink számára a legnagyobb örökség a példamutató, becsületes családi életre való nevelés, amit saját életvitelünkkel mutathatunk be – fogalmazott előadásában Kertész Tibor.

A Tündérvár már tavaly hagyományteremtő szándékkal vett részt a családi nap megszervezésében, a hagyományos családi értékrend népszerűsítésének céljával – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől, Fülöp Csabától. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is a gyerekfoglalkozások előkészítését, lebonyolítását vállalták, változatos programmal várták a családok képviselőit. Csákó- és ikebanakészítés, kavics-művészet szerepelt többek között a kínálatban, olyan játékok, amelyekben a gyerekek jól érzik magukat, megtalálják a nekik való szórakozási lehetőséget – fogalmazott.

Többen voltak, mint tavaly, a program is bővült. Sokan vannak, akik úgy gondolják, tenni kellene a családokért, ezért képesek kimozdulni komfortzónájukból – értékelte Péter Arthur plébános.

A családi nap ötletét korábbi állomáshelyéről, Szegedalsóvárosról hozta, ahol Vidám családi nap címen tartottak hasonló rendezvényt. A huszonötezres lélekszámot számláló közösségből ezernél is többen vettek részt az eseményen – elevenítette fel. „Úgy gondolom, hogy amikor az egyház a családok összegyűjtésén fáradozik, legfontosabb feladatát teszi. A nemzet szolgálatában is a családok megbecsülése, felemelése a legnagyobb feladat” – fogalmazta meg a plébános. Azt is elmondta: a Lélekórának folytatása lesz, a család témakörében különböző előadókat hívnak meg havonta, kéthavonta a vasárnapi nagymisék utánra.

A későig tartó Családi nap záró mozzanataként az erre az alkalomra feliratozott pólókkal ajándékozták meg a résztvevőket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2018-08-27: Közélet - Bokor Gábor:

Fúvóstalálkozó Zágonban

Kilencedik alkalommal szervezték meg Zágonban az Ifjúsági Fúvóstalálkozót. Szombaton hat zenekar lépett fel a községközpontban. A nívós zenei esemény a zágoni ifjúsági fúvószenekar, a Mikes Kelemen Művelődési Központ és a polgármesteri hivatal, valamint a megyeszékhelyi Művészeti és Népiskola együttműködésének köszönhetően valósult meg.
2018-08-27: Életmód - Nagy B. Sándor:

Népünk jövőjét gyermekeink egészsége jelenti

A Sugásfürdőn tartott idei Sic Feszt részeként szervezett Családi nap első előadását a Kézdivásárhelyről érkező dr. Tarczali Mária gyermekgyógyász tartotta, aki táplálkozásról, védőoltásokról, szűrővizsgálatokról beszélt az érdeklődőknek. Bemutatkozásából megtudhattuk, hogy harmincöt éve dolgozik gyermekgyógyászként, de erre a beszélgetésre nagymamaként is érkezett, ezek a szerepek összefonódnak az életében.