MéhnyakrákszűrésMozgórendelőkkel jutnak el a vidékiekhez

2018. augusztus 27., hétfő, Életmód

Az egészségügyi minisztérium nyolc nőgyógyászati mozgórendelőt vásárolt világbanki támogatással, amelyeket hét nagyvárosban helyeznek el azzal a céllal, hogy az adott régiókban kiterjesszék az elszigetelt településekre is az országos méhnyakrákszűrési programot.

A korszerű felszereléssel ellátott rendelőjárműveket Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Craiován, Jászvásárban és Bukarestben helyezik üzembe három onkológiai intézet, egy klinika, két megyei sürgősségi kórház, valamint a fővárosi anya- és gyermek-egészségtani intézet kezelésében. A méhnyakrákszűrés egy az egészségügyi minisztérium által indított országos szűrőprogramok közül, amelyre 47 millió vissza nem térítendő támogatást fordít. Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint Románia az első helyen áll Európában a méhnyakrák előfordulása tekintetében, évente négyezer új esetet diagnosztizálnak, a betegség okán az elhalálozás négyszerese az európai átlagnak, holott a korai felismerés és kezelés teljes gyógyuláshoz is vezethet.

A szaktárca közleménye szerint 2019 végéig a 193 millió euró összértékű szűrőprogram minden összetevőjét beindítják, a méhnyakrákszűrés mellett a tébécé, a mell- és vastagbélrák, hepatitisz, érrendszeri betegségek szűrése és a várandós anyák és gyermekek egészségmegőrzését célzó programok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2018-08-27: Életmód - :

A védőoltások felettébb szükséges voltáról

Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeinkről van szó. Ezért is ártalmas az az oltásellenes mozgalom, amelynek elindítása összefüggésbe hozható a világ egyik legrangosabb orvosi magazinjában, a Lancetben húsz esztendővel ezelőtt megjelent cikkel, amely megrendítette az emberek védőoltásokba vetett bizalmát, emiatt a szakemberek már szinte teljesen eltűnt betegségek járványát vizionálták, mint például a kanyaró vagy a szamárköhögés.
2018-08-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Az ismerősökkel, szomszédokkal tudatjuk, hogy a berecki születésű
GYÖRGY KÁROLY
84 éves korában Magyarországon elhunyt.
A gyászoló család
10976