Labdarúgás, I. ligaMagyarellenes moldvai szurkolók

2018. augusztus 28., kedd, Sport

A Sepsi OSK hétfőn egy ponttal tért haza Moldvából, miután az FC Botoșani vendégeként gól nélküli döntetlent játszott az élvonalbeli bajnokság 6. fordulójában. A találkozón magyarellenes incidens is történt – 2018-ban a szentgyörgyi csapat meccsein ez már a negyedik ilyen eset, korábban kétszer a Dinamo, egyszer pedig a Juventus Bukarest elleni mérkőzésen volt hasonló.

Botoșani-ban néhány hazai szurkoló a második félidő elején egy fehér molinót feszített ki, amin magyarellenes, xenofób felirat volt olvasható: „A lovak nyelvén énekeltek és autonómiáról álmodoztok?!” („În limba cailor cântați și la autonomie visați?!”). Az eset kapcsán a háromszéki labdarúgó klubbal is felvettük a kapcsolatot, kérdésünkre elmondták, nem kívánnak hivatalos közleményt kiadni, viszont tudatták: a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat értesült az esetről, foglalkozik az üggyel, így a Diszkriminációellenes Tanácsnál, valamint a Román Labdarúgó Szövetségnél is feljelentést tesz.

Legutóbb júniusban történt hasonló eset az alsóházi rájátszás utolsó fordulójában. Akkor a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága 5 000 lejes büntetést rótt ki a Dinamo csapatára, mert a bukaresti ultrák a Sepsi OSK elleni mérkőzésen nyomdafestéket nem tűrő rigmusokat énekeltek és szidalmazták a magyarokat. A fővárosi szurkolóknak nem ez volt az első xenofób megnyilvánulásuk, hiszen a bukaresti klub áprilisban a sepsiszentgyörgyi stadionban történtek miatt – zászlólopás, kerítésrongálás – tízezer lejes bírságot kapott.

Idén áprilisban még történt hasonló incidens, az alsóházi rájátszásban a Juventus Bukarest (a júliusi kötelező névváltoztatás után FC Daco Getica Bukarest) elleni mérkőzést megelőzően az Anghel Iordănescu Stadionban többek között nacionalista, xenofób és vulgáris dalt is bejátszottak (az Isten, óvd meg a románokat kezdetű nóta parodisztikus átirata is elhangzott). Emiatt a bukaresti klubot a fegyelmi szabályzat különböző cikkelyeinek megsértése – szervezési hiányosságok, rasszista megnyilvánulások, gyűlöletbeszéd, egyidejű többszörös szabálysértés – miatt 25 000 lejre büntették, míg a klub ügyvezető igazgatója, Paul Terteleac 6500 lejes bírságot és figyelmeztetést kapott. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2018-08-28: Sport - :

Sikeres verseny (Lovassport)

Vasárnap ügyességi, illetve díjugrató versenynek adott otthont a sepsikőröspataki Kálnoky Lovarda, amely a Székelyföldi Régiós Bajnokság negyedik fordulója volt. A viadalon több mint ötven lovas mérettetett meg.
2018-08-28: Közélet - :

Diacon mondjon le!

A megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetőjének azonnali lemondását kéri Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő, miután Mircea Diacon néhány napja ittasan közúti balesetet okozott.