Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Indul az új színházi évad

2018. augusztus 30., csütörtök, Közélet

A 2018/2019-es évad a sepsiszentgyörgyi színház 70. évadja, mely évfordulót egy október végére tervezett rendezvénysorozattal készülnek megünnepelni, az idén többnyire fiatal rendezők dolgoznak a társulattal, az évad végén két koprodukcióban vesz részt a Tamási Áron Színház.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az új évadot a tervek szerint a Zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadás nyitja szep­temberben, amelyet Radu Afrim rendező Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája nyomán visz színre. Szilveszterkor a színház történetében először egy Plautus-komédia, A hetvenkedő katona várja a közönséget Sardar Tagirovsky rendezésében.

Az évad második felében két pályakezdő rendező, Botos Bálint és Hegymegi Máté dolgozik a Tamási Áron Színházban; Botos Bálint a kolozsvári független színházi közegből érkezik, Hegymegi Máté magyarországi mozgásszínházi alkotó, aki azonban szövegalapú előadásokat is rendezett már, többek között a budapesti Katona József Színházban. Vendégelőadásként Yasmina Reza Művészet című darabját láthatja még a közönség Barabás Árpád rendezésében, a Kézdivásárhelyi Városi Színház előadásában, ezenkívül pedig bemutatják Sepsiszentgyörgyön az udvar­helyi Tomcsa Sándor Színház Migránsooook című produkcióját is, melyet Matei Vișniec darabja nyomán Zakariás Zalán állított színpadra.

Tervben van még egy előadáscsere is a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, valamint két Bocsárdi László által rendezett koprodukció, melyek közül az egyik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, a másik pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben készül. A korábbi évadok előadásai közül hét si­keres produkciót tart továbbra is műsoron a színház, ezenkívül felújítják a Sardar Tagirovsky által rendezett Meggyes­kertet és a Zakariás Zalán által rendezett Tesztoszteront.

 

Radu Afrim új előadását próbálják. Fotó: Barabás Zsolt

 

Bocsárdi László igazgató lapunknak elmondta, hogy bár elkezdődtek a próbák, az első bemutató időpontja még bizonytalan, ugyanis Radu Afrim rendezőnek családi okok miatt távoznia kellett egy időre. A hetvenéves évfordulóval kapcsolatosan az igazgató emlékeztetett, hogy a színház 60. születésnapján indult útjára a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely „az erdélyi kortárs színházi reflexió egyik legfontosabb fórumának számít”, és a tervek szerint idén is a szakmaiság jegyében szeretne ünnepelni a színház, megemlékezve az elmúlt hetven év legfontosabb momentumairól.

A marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel együttműködésben egy fontos szimpóziumot tartanak, ezenkívül film- és előadás-vetítéseket, szakmai beszélgetéseket, és meghívott idős színészekkel való különböző megemlékezéseket szerveznek. Az igazgató a koprodukciókról is beszélt, elárulva, hogy a marosvásárhelyi színisekkel való közös előadás valószínűleg Gombrowicz Ferdydurke című regényének Székely Csaba által jegyzett átirata alapján készül, valamint hogy a Tamási Áron Színház történetének egyik legnagyobb projektje lesz az, amit az évad végén Szegeden valósítanak meg.

A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetőségének felkérésére Bocsárdi László a sepsiszentgyörgyi társulattal a Koldusoperát viszi színre a Tisza-parti városban, Brecht művét pedig, mely opera, operett, musical és egyben mindezek paródiája is, élő zenekarral mutatják be az idei évad végén, jövő nyáron Szegeden, a következő évadban pedig Sepsiszentgyörgyön is.

Bocsárdi László sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az idei évadtól távozik a társulattól Rácz Endre színművész, aki a kolozsvári Ecsetgyár projekt egyik kulcsfigurájaként nagyon jó szellemiséget képviselt, és aki a jövőben tanítani fog a kolozsvári színművészeti egyetemen.

A Tamási Áron Színház új évadára szeptember 3-tól válthatóak bérletek a központi jegyirodában vagy interneten a biletmaster.ro weboldalon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 108
szavazógép
2018-08-30: Máról holnapra - Mózes László:

Kivándorló fiatalok

Elgondolkodtató számsorokat közölt a statisztikai hivatal: az elmúlt év folyamán több mint 120 ezerrel csökkent Románia népessége, 2018. január elsején 19 millió 524 ezer lakost összesítettek.
2018-08-30: Belföld - :

Egyre gyorsabban fogyunk

2017-ben több mint 120 ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent az ország népessége – derült ki a statisztikai hivatal tegnap közzétett jelentéséből. Romániának 2018. január elsején 19 millió 524 ezer lakosa volt, 120,7 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.