Vidombáki nemzetközi repülőtérHárom éven belül elkészül

2018. augusztus 31., péntek, Közélet

Új lendületet kapott a Háromszék közelében, a Brassó melletti Vidombákon épülő repülőtér ügye. Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján ­számolt be a fejleményekről, ugyanakkor bemutattáka lé gikikötő látványtevét.

  • A vidombáki repülőtér látványterve
    A vidombáki repülőtér látványterve

Alexandru Anghel, a reptér létesítésének programfelelőse közölte: a terminál építészeti elképzelését úgy alakították, hogy csúcsidőben három 180 férőhelyes repülőgépet tudjanak fogadni, s megemlítette, igény esetén az épület minimális költséggel bővíthető.

Dorin Ștefan műépítész, a Román Építészkamara alelnöke, a terminál látványtervének készítője elmondta, igyekezett Erdély gótikus építészeti örökségét és a közel százéves vidombáki repülőgépgyár – a maga idejében úttörő – építészeti megoldásait ötvözni. Így született meg az az elképzelés, hogy a terminál ne csak átutazóhely, hanem találkozási pont is legyen. A műszaki terv három hónap alatt kidolgozható, az épület másfél év alatt felépíthető – tette hozzá a tervező.

Adrian Veștea közölte, a finanszírozáshoz megnyitották a hitelvonalat, és reményét fejezte ki, hogy a terminál és az irányítótorony építését jövőre megkezdhetik. A több mint egyhektáros terminál felépítése mintegy 22 millió euróba kerül. A tanácselnök ugyanakkor optimista, hogy a reptér nyitásának tervezett 2020-as céldátumát sikerül teljesíteni. Hozzátette, kezdik az engedélyeztetési folyamatot, és további közbeszerzéseket hirdetnek meg a munkálatokra.

A tájékoztatón jelen lévő Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a vidombáki reptér nemcsak Brassó megyének fontos, hanem az egész térségnek, így Háromszék is érdekelt ebben. Nemcsak politikai szinten támogatják, hanem ígéretükhöz híven Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata 3–3 millió euróval hozzájárul a reptér befejezéséhez – tette hozzá. A két évvel ezelőtti támogatási megállapodás kötésekor a háromszékiek leszögezték, akkor folyósítják az ígért összeget, amikor látják, hogy abból befejezik a repteret.

A rendszerváltás óta a vidombáki az első épülő nemzetközi repülőtér Romániában. Jelenleg a kifutópályákon dolgoznak. Tervek szerint 2020-ban, de a csúszásokat figyelembe véve valószínűleg 2021-ben szállhat fel az első gép a Brassó melletti reptérről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1004
szavazógép
2018-08-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Fele készül el az útkereszteződésnek

Az idén már nem fejezik be a Kós Károly út belső, a Kriza János és a Kórház utca közé eső végének felújítását Sepsiszentgyörgyön: Tóth-Birtan Csaba alpolgármester közlése szerint előre nem látott gondok akadtak a vezetékekkel – nem ott voltak, ahol a rajzok szerint lenniük kellett volna –, ezért a vártnál lassabban haladtak a munkával.
2018-08-31: Közélet - Iochom István:

Dr. Szőcs Géza Pro Urbe díjat kapott (Őszi sokadalom)

Húsz év után adtak át ismét Pro Urbe díjat Kézdivásárhelyen, amelyet idén dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező vett át tegnap délután a Vigadó dísztermében.