Közösségépítés a természetben

2018. szeptember 8., szombat, Kultúra

Az Uzonkafürdőn múlt hét végén szervezett Voice of Nature fesztivál nagyjából ugyanannyi érdeklődőt vonzott, mint a tavalyi első kiadás – állítják a szervezők, ezúttal azonban gazdagabb volt a programkínálat, és több helyszínen bulizhattak a fiatalok.

Pakot Áron, a rendezvény egyik főszervezője lapunknak elmondta, négyen alkotják a Voice of Nature (A természet hangja) szervezőcsapatának magját, de mellettük még rengeteg segítő munkájának eredménye az, hogy a 2016-ban Halmágyon egy aprócska házibulival indult rendezvény alig három év alatt olyan naggyá nőtte ki magát, hogy fiatalok százait vonzza Uzonkafürdőre, nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi településeiről és külföldről is. Hangsúlyozta: egy baráti társaság szabadidős foglalkozásként szervezi a fesztivált, és mivel jelenleg valamennyien külföldön dolgoznak, alig volt idejük össze­hozni az idei rendezvényt. Január közepén már el kellett kezdeni a szervezőmunkát, a helyszínt pedig augusztus 20-tól építették fel többek között budapesti barátaikkal és azzal a lelkes spanyol segítővel, aki egész szabadságát itt töltötte, hogy részt vegyen a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.

A teljes személyzettel és fellépő vendégekkel együtt összesen közel ezer résztvevő fordult meg a négy nap alatt a Voice of Nature fesztiválon, akiknek csupán a fele volt szentgyörgyi, a többiek Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Udvarhely környékéről, Brassóból és Bukarestből érkeztek. Két új helyszínnel bővült a rendezvény, ahol az éjszakai bulikat tartották. A nappali strandpartik mellett a nagyszínpadon koncertek, élő zenei produkciók várták az érdeklődőket, az új helyszíneken pedig a techno-house és a psytrance zenei irányzat képviselői mozgatták meg a fiatalokat.

A mintegy félszáz fellépő között többnyire romániai, magyarországi, német és brit zenészeket hallgathatott a közönség, ezenkívül napközben előadások, beszélgetések, műhelyfoglalkozások is színesítették a műsort. Az előadók többek között a terhességről és szülésről, a passzívház előnyeiről, a teák jótékony hatásáról és a természetes gazdálkodásról beszéltek, de nagy sikere volt a fiatalok körében például Szarukán László, a Demmers Teaház vezetője Khumba Transz-Afrika Expedícióról szóló élménybeszámolójának vagy a zenei producerek, Demeter Szabolcs és Iszlai József workshopjának is. A fesztiválon masszázsszalonok is működtek, amelyekben szinte megállás nélkül dolgoztak a masszőrök, az éjszakai bulik után pedig minden reggel jógával, hangterápiával és teakóstolással indult a nap.

„Sokféleképpen próbáltuk meghatározni a fesztivál célját, de a legpontosabb talán az lenne, hogy: közösségépítés természetes környezetben. Miközben egyre többen külföldön próbálunk érvényesülni, szeretnénk évről évre megszervezni egy olyan sepsiszentgyörgyi kötődésű rendezvényt, amely akár csak egy hétvége erejéig, de haza tudja csalogatni barátainkat, ismerőseinket” – fogalmazott Pakot Áron, hozzátéve, hogy ők abban próbálnak eltérni az országban és világszerte működő rengeteg, hasonló bulikat kínáló fesztiváltól, hogy az értékteremtést is fontosnak tartják, olyan élményeket is kínálnak a fiataloknak, amelyek természetközeli, egészséges életmódra nevelik őket.

A strand társtulajdonosa, a csak Bebenek ismert Mircea Călin Buhlea szerint a Voice of Nature rendkívül jót tesz a strandnak, ugyanis ezáltal többen megismerik a helyet. Mint mondta, nagyon sokan fürdőztek a hétvégén, de mivel a helyszínt másképp rendezték be, mint tavaly, minden vendég kényelmesen elfért. Örömét fejezte ki, hogy nemcsak a zenére figyeltek a szervezők, hanem a nappali programokra is, és a kisgyermekeknek is szerveztek foglalkozásokat, versenyeket.

Klárik László, az Ezerjófű tanya tulajdonosa lapunknak elmondta, ő a természetes gazdálkodásnak a nagyipari termeléssel szembeni előnyeiről tartott előadást a résztvevőknek, meg is kóstoltatva velük néhány saját termesztésű zöldséget, a fiatalok közül pedig egyesek annyira lelkesek voltak, hogy önkéntes munkásnak jelentkeztek a tanyára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1451
szavazógép
2018-09-08: Kultúra - Iochom István:

IKA-művésztelep Csernátonban

Szeptember 1-jén nyílt meg és holnap 17 órakor a Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában táborzáró kiállítással ér véget az első alkalommal megszervezett IKA képzőművészeti alkotótábor. A tárlatot Deák Ferenc kézdivásárhelyi magyartanár nyitja meg.
2018-09-08: Kitekintő - Szurkos András:

Elkámpicsorodva (Morfondír)

Vigasz, hogy nemcsak mi, az emberiség is igyekszik elpusztítani magát. A felhalmozott nukleáris arzenálról  szinte megfeledkezünk, tíz százaléka elég lenne, hogy megoldja a túlszaporodás problémáját.