Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Támogatják a gyermekvédelmi rendszert Hivatásos nevelőszülőket keresnek

2018. szeptember 13., csütörtök, Közélet

Az elmúlt két évtizedben még nem hozta annyira kilátástalan helyzetbe a gyermekvédelmi rendszert a kormány, mint jelenlegi pénzügyi megszorításaival, és a költségvetés-kiigazítás sem kedvez a gyermekeknek, ahogy a szociális ellátási igazgatóságoknak se – mutatott rá kedden Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke kifejtette, a működéshez szükséges költségeket korábban már előteremtették, s minél kevesebb célirányos forrás érkezik Bukarestből, a megyeháza annál inkább hozzájárul majd a rendszer fenntartásához.

  • A gyermekvédelmi és szociális igazgatóság székhelye. Albert Levente felvétele
    A gyermekvédelmi és szociális igazgatóság székhelye. Albert Levente felvétele

Tamás Sándor Vass Máriával, a szociális ellátási és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjével számolt be a kialakult helyzetről, különös tekintettel a háromszéki hivatásos nevelőszülői hálózatra.

Mint elhangzott, ez a leghatékonyabb védelmi forma az árva gyermekek számára, hiszen a nevelésüket vállalók saját otthonukban, saját családjuk körében gondoskodnak a gyermekekről, fejlődésükről. Éppen ezért kívánják bővíteni ezt a kört, és hirdetnek meg 24 nevelőszülői állást a hálózatban jóváhagyott 153-ból, amelyből jelenleg 129-et foglaltak el – mutatott rá a gyermekvédelmi vezető.

Kihívásokkal teli szakma, amely hatalmas feladatot ró azokra, akik felvállalják, hiszen emberekkel kell foglalkozni, tevékenykedni – jegyezte meg Vass Mária –, intézményük azonban támogatja a jelentkezőket, díjmentes képzést is szervez azok számára, akik felvállalják az elhagyott gyermekek nevelését. Az érdeklődőknek számos elvárásnak kell megfelelniük – egyebek mellett teljes körű joggyakorlat, olyan otthon, amely minden szempontból alkalmas a gyermekek nevelésére, szükségleteinek kielégítésére, legkevesebb tízosztályos végzettség –, a hivatal munkatársai pedig felmérik, hogy a jelentkezők megfelelnek-e a nevelőszülővé válás kritériumainak. Bővebb felvilágosítással az igazgatóság sepsiszentgyörgyi, Sajtó utcai székhelyén vagy a 0267 314 660-as (110-es belső) telefonszámon szolgálnak.

Tamás Sándor elmondta, leginkább Erdővidéken van szükség hivatásos nevelőszülőkre, a térségben mindössze tízen tevékenykednek ilyen minőségben, ezért szeretnék, ha minél többen megfontolnák és belépnének a rendszerbe.

Egy nevelőszülőnél legkevesebb két egészséges gyermeket helyeznek el, ebben az esetben a bérezés nettó 1559 lej – amennyiben a jelentkezőnek nincs régisége –, a gyermekek után pedig további 1368 lej jár, amelyből az ellátásukat kell biztosítani, így egy család összesen 2927 lejt kap. Amennyiben egy egészséges és egy fogyatékos gyermeket vállalnak, a juttatás magasabb, legkevesebb 3661 lej (a fogyatékos gyermek utáni havi juttatás ugyanis 900 lej, a gyermekpénz pedig 200 lej). Mint elhangzott, a fiatalokat nem vonzza ez a szakma, a háromszéki hivatásos nevelőszülők átlagéletkora pedig igencsak magas – Vass Mária álláspontja szerint sokan azért nem vágnak bele, mert nem egyszerű munkáról van szó, hanem szenvedéllyel végzett elfoglaltságról. Ha idén sikerül betölteni a szabad állásokat, jövőre akár ennek kétszeresére is előteremtik az anyagi fedezetet – szögezte le az önkormányzati vezető.

Háromszéken idén 21 gyermeket hagytak a kórházakban – 2017-ben 34-et, akik közül 13-at nevelőszülőknél helyeztek el, az utóbbi tíz évben pedig 950 és 1050 között alakult a szociális rendszerben gondozott gyermekek száma.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-13: Közélet - Nagy D. István:

Csendes tiltakozás Sepsiszentgyörgyön

Mintegy száz sepsiszentgyörgyi pedagógus – óvónők és tanítók – és szülő gyűlt össze tegnap késő délután a prefektúra épülete előtt, hogy negyedórás villámcsődülettel tiltakozzanak a kormány által a tanévkezdés előtt tíz nappal elfogadott, az elemi osztályokban történő románnyelv-oktatást gyökeresen megváltoztató rendelet ellen. A résztvevők közül többen a rendszerváltást követő években az anyanyelvű oktatásért zajló tüntetések mintájára könyvvel és gyertyával a kezükben érkeztek a csendes tiltakozásra.
2018-09-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A nyár eltelt, a sár maradt (Szóvá tesszük )

Elkeseredett sepsiszentgyörgyi lakos tudatja, hogy a László Ferenc utca a szeptember 5-ei rövid eső után ismét járhatatlanná ázott, és ez három tömbház lakóinak okoz nehézséget. Csatlós Ágnes nyugdíjas nem először teszi szóvá az utca korszerűsítésével járó gondokat, most azonban azt is elmondta, hogy miként „haladtak” a munkálatokkal a nyáron.