Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A magyar honvédség 1940-es bevonulásának 78. évfordulójánRendhagyó megemlékezés Sepsiszentgyörgyön

2018. szeptember 14., péntek, Közélet

Az Erdély-induló akkordjaira, a megemlékezők tapsa közepette, díszruhába öltözött hagyományőrzők sorfala előtt székely és magyar zászlók is fogadták az egykori vármegyeháza, a mai Bod Péter Megyei Könyvtár előtt azt a tucatnyi kerékpározót és futót, akik aktívan bekapcsolódtak csütörtökön délután az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki és sepsiszéki szervezetei, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság és a Szemerjai Református Egyház közös szervezésében zajló, 100 év című rendezvénysorozatba, mely során felidézték, a második bécsi döntés nyomán miként vonult be a magyar honvédség Sepsiszentgyörgyre 1940. szeptember 13-án.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Bálint József városi önkormányzati képviselő, az EMNP háromszéki szervezetének elnöke köszöntőjében felidézte: a románok pár nappal korábban, szeptember 8-án a városháza előtt a Treceţi batalioane române Carpaţii dallamára emlékeztek a román csapatok 1945-ös sepsiszentgyörgyi bevonulására, jelezve, hogy itt vannak. Most a magyar honvédség 1940-es bevonulására az Erdély-indulóval emlékezünk, jelezve: mi is itt vagyunk. Ez a valóság, melyre jövőnket építenünk kell itt, ahol az idők során mindig több nemzetiség és felekezet élt együtt: büszkén vallási szabadságunkra, tekintettel nemzeti érzékenységünkre akkor is, ha ünnepeink nem mindig esnek egybe – fogalmazott a rendhagyó megemlékezés kezdeményezője.

Önkormányzati képviselőtársa, Cserey Zoltán történész a bécsi döntés előzményeit ismertette a pár tucatnyi érdeklődővel, felidézve, hogy előbb Felvidék, majd Kárpátalja visszatérése előzte meg Észak-Erdély visszacsatolását német döntőbíráskodás nyomán. Kevés olyan mozzanata van történelmünknek, amely ekkora örömmámort, ennyi boldog pillanatot szerzett volna, mint a bécsi döntés nyomán Erdélybe bevonuló magyar honvédek fogadása: már a döntés hallatán utcára tódultak az emberek, elővették kifakult zászlóikat, kokárdát tűztek. A bevonulás pedig valóságos ünneppé változott mindenütt, a helyiek kitörő örömmel, ünneplőbe öltözve, kürtőskaláccsal, pálinkával várták a magyar katonákat – nagy lelkesedés fogadta aztán a később a vármegyeházán előadást tartó gróf Teleki Pál miniszterelnököt, majd azt követően Horthy Miklós kormányzót.

Az egykori vármegyeháza előtt csütörtökön délután lezajlott emlékidézés csak egy része volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Minta ifjúsági szervezet, a Szilaj Hagyományőrző egyesület, a Gáll Lajos Futókör és a sepsiszentgyörgyi kerékpáros egyesületek partnerségével megvalósuló 100 év elnevezésű mozgással egybekötött megemlékezésnek, a rendezvénysorozat programjai között szerepelt még koszorúzás a szemerjai református templomnál és őrtűzgyújtás a Pacén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Közélet - Nagy D. István:

Buszjárat a Sepsi Arénához

Sepsiszentgyörgyön a helyi közszállítási vállalat, a Multitrans Rt. hétfőtől új buszjáratot indít a Sepsi Arénához a lakosság részéről érkező kéréseknek eleget téve – tájékoztat a városháza.
2018-09-14: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

PulzArt 6 – Kortárs Művészeti Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön szeptember 13–16. között tartják a pulzArt 6 – Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek központi témája a műhely, a foglalkozás, az élő tanulás. Részletek a www.pulzart.ro honlapon.