Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. szeptember 14., péntek, Mi, hol, mikor?

PulzArt 6 – Kortárs Művészeti Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön szeptember 13–16. között tartják a pulzArt 6 – Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek központi témája a műhely, a foglalkozás, az élő tanulás. Részletek a www.pulzart.ro honlapon.

A mai program: 11 órától a bábstúdióban a Cimborák Bábszínház A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadása (korhatár: 5+, belépő: 7 lej); 17-től a Tamási Áron Színház előcsarnokában és nagytermében A forradalom madarai – interaktív origamiinstalláció és -műhely Ozozzal (Ossama Mohamed Helmy Farag, az arab origamiközpont alapítója és vezetője); 18-tól a Tein Teaházban a Nepotu’ lui Thoreau kolozsvári irodalmi kör Thoreau? Jelen! című estje – fellépők: Ștefan Baghiu, Ștefan Manasia, Alex Văsieș, Szántai János; 19-től a Művész moziban Elveszve Párizsban román felirattal (korhatár: 14+, 12/18 lej); 19-től a Háromszék Táncstúdióban felnőtt bábelőadás – Blind Summit Theatre (UK): The Table (korhatár: 14+, belépő: 30 lej); 20.30-tól koncert a főtéren: Fekecs Ákos Projekt (HU); 22.30-tól koncert a főtéren: Nunki Bay Starship (HU); 23.59-től a Tein Teaházban Pulzparty – Büb_beat live act, Leafcutter John (UK), Beast, Rgdn (belépő: 15 lej).

Szombaton: 11 órától a főtéren gólyalábas mutatványozás – Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat (HU); 11-től és 17-től az ‘56-os emlékparkban origamiműhely Ozozzal (Ossama Mohamed Helmy Farag, az arab origamiközpont alapítója és vezetője); 12-től a főtéren interaktív óriásbuborék show – Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat; 13-tól az ‘56-os emlékparkban cirkuszi játszóház gyerekeknek – Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat; 18-tól a Szimplában közönségtalálkozó Centauri Pennatus magyarországi íróval, beszélgetőtárs: László Noémi kolozsvári költő, műfordító; 19-től a Háromszék Táncstúdióban felnőtt bábelőadás – Blind Summit Theatre (UK): The Table (korhatár: 14+, belépő: 30 lej); 19-től filmvetítés a Művész moziban: Elveszve Párizsban román felirattal (12/18 lej); a főtéren 20.40-től zene: K-Beat; 21-től Rhi (UK); 21.45-től Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat – Firenest: LED Zsonglőr Show; 22.30-tól koncert: Shunya Live Band (UK); 23.59-től a Tein Teaházban Pulzparty – Pumi, Shunya Live Act (UK), Grid, Küb_beat.

 

Csernátoni burrogtató
Szeptember 15-én tartják a hatodik Csernátoni burrogtatót, a Haszmann Pál Múzeum gépésztalálkozóját magyarországi és hazai szakemberek közreműködésével. A program: 10 órától motorindítás, szakmai tanácskozások; 14 órától veterán traktorok felvonulása Csernáton központjában; 16 órától a múzeumkertben néptánc, reneszánsz villámcsődület, katonanóták, megzenésített versek. A rendezvényen nyitja meg Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a 45 éves csernátoni múzeum intézménytörténeti kiállítását. A szakmai programok mellett a szervezők az egész család számára naphosszat tartó, gazdag és változatos elfoglaltságot biztosítanak, a legkisebbeket népi gyermekjátékok, kézművesműhelyek, a Székelyföldi Legendárium csapata várja. A nap során cséplésbemutatót is láthatnak az érdeklődők, 19 órától tombolahúzás lesz, ahol sok értékes nyeremény talál gazdára a múzeum támogatóinak jóvoltából. Az est JUST-koncerttel zárul.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.45-től Luis és a Zűrlények román szinkronnal, 17-től magyar szinkronnal; 18.30-tól Egy kis szívesség román felirattal, magyar szinkronnal; 19-től Elveszve Párizsban román felirattal; 20.45-től Predator – A ragadozó román felirattal; 21-től Bűbájosok román felirattal.
A pénztár nyitvatartása és telefonos helyfoglalás 15–21 óráig a 0787 526 102-es telefonon.

 

Hitvilág
IFJÚSÁGI NAP IKAFALVÁN. Ma 17 órától ifjúsági napot tartanak Ikafalván a faluházában. A program: 17-től érkezés-regisztráció, 17.15-től áhítat – meditáció/lelkigyakorlat, 17.45-től játékos ismerkedés, 18.15-től Bódi Rozália pasztorálpszichológus: De hát mindenki csinálja! – beszélgetés a serdülőkori, (túl) korán kezdett szexről, lájkvadászatról, (h)arcvonásokról, (ál)arcokról, 19-től szeretetvendégség. A részvétel ingyenes.

 

Kelemen Didák-emléknap
A miskolci Éltető Lélek Alapítvány szervezésében ma 14 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban Kelemen Didák-emléknapot tartanak. A program: 14 órától köszöntések, bevezető: Blénesi Róbert aradi rendházfőnök, minorita szerzetes; dr. Grezsa István kormánybiztos; dr. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány vezetője; Vargha Béla esperes, plébános; Kopácsi Ferenc plébános; Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; Beján András, a Nagy Mózes Gimnázium igazgatója; iskolások műsora; pályázatok meghirdetése; 14.45-től betekintés a kulisszák mögé – Czikora Ágnes, a Blue Pixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója; 15 órától a Mit adott a világnak, a magyarságnak Tiszteletre méltó Kelemen Didák dokumentumfilm vetítése; hozzászólások, beszélgetés.

 

Brassói Magyar Napok
A mai program: 10 órától Kronstadt Fair kézműves-, termelői és gasztronómiai vásár Brassó főterén; gasztro-, bor- és buliudvar az RMDSZ-székház udvarán; 17-től és 19-től magyar filmest a Coresi szórakoztató- és bevásárlóközpont Cinema One multiplex mozijában; 18-tól az Arzenál zenekar (Brassó) koncertje a főtéren; 19.30-tól a Tunyogi Péter emlékzenekar (Esztergom) koncertje a főtéren; 22-től ELEKTR-obo est #2/funk/drum&bass az OBO-ban – DJ Dex, DJ Kónya, DJ Anett.

 

Szemétgyűjtési akció Háromszéken
A Tisztítsuk meg a világot egyetlen nap alatt! felhívás jegyében szeptember 15. az a nap, amikor világszerte emberek milliói „elvégzik a piszkos munkát – egy tisztább jövő érdekében”. Háromszéken legalább 3000 önkéntesre számítanak a szombati szemétgyűjtési akción, amelyet a Let’s do it, Románia! (Tegyük meg) mozgalom partnerei szerveznek. Jelentkezni lehet a www.letsdoitromania.ro honlapon, de személyesen is a Háromszéki Önkéntes Központban (Sepsiszentgyörgy, Martinovics utca 2. szám) vagy az onkenteskozpont@gmail.com e-mail-címen. A megyeszékhelyen szombaton reggel 9 órakor is lehet csatlakozni: gyülekező a főtéren,  szemeteszsákot és kesztyűt biztosítanak, ugyanakkor útvonalat is javasolnak.

 

Köri tevékenységek a Tanulók Palotájában
Megkezdődött a beiratkozás a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotája programjaira. Szeptember 21-éig hétköznap 13–18 óráig lehet iratkozni a következő foglalkozásokra: modern és népi tánc, könnyűzene, környezetvédelem, modellezés, gokart, elektronika, rókavadászat, informatika, fotó-videó, faragás, ügyes kezek, asztalitenisz, sí, úszás, néphagyomány, ökoturizmus, bútorfestés, sakk, újságírás. A tevékenységek szeptember 24-étől kezdődnek, a részvétel ingyenes. Érdeklődni a 0267 315 678-as telefonszámon, e-mail: pcsfantugheorghe@gmail.com.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap a Csíki utcai 231-es Dona (0372 407 231); Kézdivásárhelyen hétvégén a Dona; hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig; Erdőfülében ma 9–16 óráig; Kézdipolyánban ma 9–16 óráig; Márkosfalván ms 8–16 óráig; Kőröspatakon ma 11–12 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Futásfalván gyűjti a háztartásokban felgyűlt használt bútort, elektronikus tárgyakat és egyéb szelektív hulladékot.
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Kör szeptember 15-én, szombaton 18 órától az unitárius egyház tanácstermében nyitja az új évadot, ahol A tegnap gyermekei című filmet vetítik, amelyet kötetlen beszélgetés követ. Minden érdeklődőt, filmbarátot várnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Közélet - Farcádi Botond:

Rendhagyó megemlékezés Sepsiszentgyörgyön (A magyar honvédség 1940-es bevonulásának 78. évfordulóján)

Az Erdély-induló akkordjaira, a megemlékezők tapsa közepette, díszruhába öltözött hagyományőrzők sorfala előtt székely és magyar zászlók is fogadták az egykori vármegyeháza, a mai Bod Péter Megyei Könyvtár előtt azt a tucatnyi kerékpározót és futót, akik aktívan bekapcsolódtak csütörtökön délután az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki és sepsiszéki szervezetei, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság és a Szemerjai Református Egyház közös szervezésében zajló, 100 év című rendezvénysorozatba, mely során felidézték, a második bécsi döntés nyomán miként vonult be a magyar honvédség Sepsiszentgyörgyre 1940. szeptember 13-án.
2018-09-14: Sport - :

A Chiajna vendégeként játszanak a piros-fehérek (Labdarúgás )

A kéthetes válogatott-szünetet követően a 8. fordulóval folytatódik a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. A Sepsi OSK a ma 18 órakor kezdődő nyitómérkőzésen a Concordia Chiajna otthonában játszik.