Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szóvá tesszükA szülők felelőssége

2018. szeptember 14., péntek, Nyílttér

Hétfőn iskolát kezdtünk. Kellemes, már-már a szocializmust idéző hangulatban töltöttünk el egy fél órát az iskolaudvaron Miklós Zoltán vagy Fekécs igazgató úr lelkesítő szavait hallgatva.

  • Volt iskola, ahol több diák is fehér karszalagot viselt. Fotó: Albert Levente
    Volt iskola, ahol több diák is fehér karszalagot viselt. Fotó: Albert Levente

Szinte olyan volt, mintha előtte való héten nem vették volna el az elemista tanerők kezéből a román nyelv oktatásának jogát és utalták lehetőleg  román nemzetiségű tanerő kezébe. Hiába kért összefogást társaitól néhány elhívatott szülő (tűzzetek ki fehér szalagot, zászlót!), az iskolaudvaron ebből nem érződött semmi. Kedélyes beszédek, baráti csevegések, néha megszakítva egy-két halk sóhajjal. Mégsem helyes, ami történt, nem lesz így jó a gyerekeknek... De persze csak halkan, nehogy valaki meghallja, hogy van véleményetek.

Hát kedves sepsiszentgyörgyi magyar szülők! Véleményem szerint megérdemlitek, hogy ezt tegyék a gyerekeitekkel. Nem, a gyerekek ezt nem érdemelték meg, de ti igen, hiszen ti vagytok az egyedüli erkölcsi és jogi felelősök az ő neveltetésükért. Megérdemlitek, hogy a gyerekeiteket a nyelvi hontalanság skatulyájába csukják, ezzel megutáltatva velük azt a nyelvet, amit beszélniük fontos, szükségszerű. Nem, a gyerekek nem ezt érdemlik, de ti mindenképpen. Mindent megérdemeltek, mert mindent elfogadtok. Nagyobb figyelmet szenteltek az iskolakezdéskor a csicsás tolltartónak és márkás cipőnek annál, hogy a gyerek milyen környezetben, milyen körülmények között fejlődik. Az iskolakaput becsaptátok magatok mögött, áttoltátok a felelősséget a tanítókra, legyen az az ő bajuk.

Hát tisztelettel felhívom a szíves figyelmeteket, hogy nem az ő bajuk. A gyerekeitek baja. Ők maradnak 7–8 évesen egy idegennel egy terem négy fala mögött. Ők szoronganak összeszorított combokkal, ha vécére kell menniük, vagy ha elindul az orruk vére, és nem lesz kinek elmondaniuk. Ti nem lesztek ott, ti becsaptátok az ajtót.
Pedig nektek kellene ott ülnötök, mert ez nem az ő saruk, hanem a tietek. A közömböseké, a meghunyászkodóké, a csendben maradóké. Ti hallgattátok átszellemülten a kedélyes beszédeket az őszről és a lehulló falevelekről, bűnös cinkosságot vállalva azokkal, akik a mikrofonnál állva elfelejtették, hogy miről kellene szólni. Azokkal, akik elfelejtették, hogy nekik is vannak gyerekeik, unokáik, tehát minimum indokolt lett volna merő szolidaritásból felkötni a karra a fehér szalagot. De vezetőink hibái, gyengeségei nektek nem lehet mentség. Ti miért nem hallattátok a hangotokat?  Nem volt otthon fehér szalag? Vagy ciki lett volna véleményt mondani? Ezt is majd más oldja meg helyettetek?

Garai Zoltán, Brassó

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-09-14: Nyílttér - Matekovics János Zoltán:

Piaci illemhely ingyenesen zárva?

Ősz van. Tömve a piac. Mi is lemegyünk a feleségemmel vásárolni. A fülembe súgja: el kell mennie egy kicsit. Ahová gyalog jár még a király is. Kezébe nyomom a két lejt, azzal távozik. Kisvártatva visszajön. Az illemhely zárva. Csak az árusoknak van belépőkártyájuk. Mivel jóban van egyikükkel, kölcsönadta.
2018-09-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
özv. VAJNA LÁSZLÓNÉ
SZŐKE ILDIKÓ MÁRTA
szerető szíve életének 90. évében megszűnt dobogni.
Temetése 2018. szep­tember 15-én, szombaton 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóházból.
A gyászoló család
124